Iată cele cinci controale și analize medicale care îți pot salva viața

Te apropii de 40 de ani? Iată ce analize trebuie să faci pentru a preveni afecțiunile grave!

Iată cele cinci controale și analize medicale care îți pot salva viața

Teodor Dan Potecă, medic primar chirurgie generală (Spitalul Colentina), doctor în medicină și asistent universitar la UMF "Carol Davila", a explicat pentru Doctorul Zilei care sunt analizele pe care trebuie să le facem pentru a preveni bolile mortale ale prezentului.

Colonoscopia

Vârsta de 40 de ani, incidența neoplasmului de colon se remarcă atât la femei, cât și la bărbați. În ultimul timp, din cauza apariției semipreparatelor – pline cu multiplii conservanți – numărul cazurilor de cancer de colon a crescut. Proasta alimentație constituie, astfel, principalul factor favorizant al instalării cancerului. Consumul în exces de grăsimi și proteine este extrem de dăunător organismului uman. Pentru a preveni această boală trebuie consumate alimente bogate în fibre, care stimulează tranzitul intestinal. În Africa de Sud, la o populație mică – negrii bantu -, care consumă regulat produse fibroase, cancerul de colon este aproape inexistent! Se recomandă, în special, cruciferele – adică varza, conopida, brocoli, varza de Bruxelles. "Revenind, dacă-ți faci la timp colonoscopia, iar cancerul este decelat în stadii incipiente – stadiul unu sau doi – chirurgia, coroborată cu terapia adjuvantă (chimio și radioterapia), are rezultate semnificative, inclusiv în procesul vindecării. Așadar, nu ezitați să preveniți!", sună îndemnul doctorului Potecă .

Examenul Babeș-Papanicolau – vital pentru femei

"Această investigație are un rol extrem de important pentru femei. Ajută la detecția cancerului de col uterin, din păcate o patologie în creștere în Româ- nia. Se efectuează, de obicei, anual și permite detecția leziunilor premaligne sau maligne în stadiu inițial. Detectat la timp și cu un tratament complex, cancerul poate fi stopat, se poate determina premisa vindecării. Factorul determinant care facilitează apariția acestei boli poartă un singur nume – HPV (Human papilomavirus). Este legătura directă cu contactele sexuale multiple, neprotejate", explică medicul Teodor Dan Potecă.

Mamografia

"Cancerul la sân are două vârfuri de apariție: între 45 – 50 de ani și între 60-65 de ani. Între 40 și 50 de ani, femeile ar trebui să beneficieze de mamografie din doi în doi ani. După 50 de ani, ele ar trebui să meargă la control o dată pe an. Ca și în cazul colonoscopiei, mamografia ajută la identificarea cancerului în stadii incipiente. Așadar, printr-un tratament adecvat, cresc șansele de supraviețuire", susține dr. Teodor Dan Potecă.

EKG – valabilă pentru ambele sexe

"EKG – o investigație obligatorie, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Oferă informații importante despre activitatea electrică a cordului. În plus, EKG ul evidențiază schimbă- rile de structură ale cordului, care determină, la rândul lor, modificările electrice. Cu alte cuvinte, identifică diversele afecțiuni ale inimii. E ideal să fie descoperite din timp, nu la o vârstă înaintată", recomandă medicul.

Triadă de investigații pentru cancerul de prostată

"Pentru bărbați, monitorizarea evoluției hiperplaziei benigne de prostată (adenom de prostată), cât și a cancerului de prostată este obligatorie. De ce? După 33 de ani, la toți bărbații începe să crească prostata. Excepție fac doar eunucii. Studiile de specialitate au relevat că, dacă toți bărbații ar depăși vârsta de 100 de ani, cea mai mare parte a lor ar dezvolta cancer de prostată. Așa este programat bărbatul. Esențială pentru detecția acestei patologii este efectuarea unei triade de investigații: tușeul rectal, PSA (antigenul specific prostatic) și ecografia transrectală, eventual cu puncție ghidată", concluzionează dr. Teodor Dan Potecă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
67

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...

Floriile şi Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului

astăzi, 08:31
39

Astăzi se încheie perioada Postului Mare propriu-zis, însă postirea noastră nu se termină, ci creşte în asprime şi intensitate în Săptămâna Sfintelor Pătimiri. P...

Botoșaniul a devenit centrul sportului școlar. ”Nu sunt doar competiții, sunt o celebrare a sportului!” (Foto)

astăzi, 08:23
123

Este vorba despre Olimpiada Națională a Sportului Școlar - Finala Campionatului Național de Cros Individual - fete - băieți, gimnaziu – liceu și de Finala Campionatului Național Școlar ...