Începând cu data de 8 februarie, în județul Botoșani se va suplimenta numărul de fluxuri de vaccinare împotriva Covid-19, cele active în prezent fiind insuficiente pentru acoperirea cererii locale, a declarat marți medicul Monica Adăscăliței, managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Potrivit acesteia, în prezent, etapa a doua a campaniei evoluează cu circa 240 de vaccinări pe zi, fiind funcționale patru fluxuri. Trei dintre acestea sunt amenajate în centrul comunitar organizat în sala de sport a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, iar unul în sala de sport de pe strada George Enescu din municipiul Dorohoi.
Pentru etapa a doua de vaccinare, peste 8.000 de salariați din sistemul public și privat, activi în domenii considerate de risc, s-au înscris pentru imunizare împotriva noului coronavirus, la nivelul județului Botoșani.
Prin intermediul platformei naționale, se pot programa maximum 180 de persoane pe zi pentru cele patru fluxuri operaționalizate. Astfel, locurile s-au epuizat până pe 9 februarie. Prin urmare, cadrele didactice și bolnavii cronici care vor să se vaccineze mai devreme, însă nu au putut fi incluși până acum pe liste, merg în județele vecine.
„Sunt pacienți care au prins locuri și la Suceava sau la Hârlău”, a confirmat coordonatorul DSP.
Aceasta a adăugat că, de lunea viitoare, vor funcționa și fluxurile speciale destinate personalului subordonat Ministerului de Interne și Ministerului Apărării.
„Numărul de fluxuri care ni s-a aprobat la nivelul județului Botoșani este destul de mic pentru câte cereri avem noi. Începând cu 8 februarie, vom crește cu încă trei fluxuri: pentru personalul din învățământ, care va avea loc la Școala 17 și încă două fluxuri pe care le vom face la Flămânzi și la Săveni, unde se vor vaccina câte 60 pe zi. Acestea ne-au fost repartizate până în momentul de față”, a afirmat Adăscăliței.
La trei săptămâni de la debutul campaniei de vaccinare în Botoșani, 5.564 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid-19. Județul are o populație de aproximativ 410.000 de locuitori, dintre care mai bine de un sfert este vizată în cea de a doua etapă, aflată în derulare.
Luni, 26 ianuarie a.c., a început și faza de rapel corespunzătoare primei etape de vaccinare.
Marți, coordonatorul Comitetului Național pentru Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că toate centrele de vaccinare deschise în săli de sport școlare nu vor mai fi operaționale după reluarea cursurilor față în față, dacă incintele respective vor fi folosite de elevi.
„Dacă sunt săli de sport care vor fi folosite de elevi după începerea școlilor, acele centre de vaccinare nu vor putea funcționa”, a declarat Gheorghiță, într-o conferință de presă.