În România, vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie și este gratuită. Administrarea vaccinului anti COVID-19 se face cu două doze iar în țara noastră are trei etape.
Prima etapă a campaniei de vaccinare, cea a personalului medical, ar trebui să se termine la sfârșitul lunii ianuarie 2021 sau începutul lunii februarie 2021, iar etapa a treia, de masă, ar putea începe în aprilie 2021, a precizat coordonatprul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Acesta a mai spus că în cazul vaccinării a 60 – 70% din cetățeni va fi atins nivelul de imunizare colectivă, și că pentru acest lucru este nevoie de 10,7 – 11 milioane de doze de vaccin.
Răspunsul imun începe să devină protector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile sunt mai multe după 7 zile de la a doua doză, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
Cele trei etape ale campaniei de vaccinare anti-COVID-19 vor fi următoarele, iar ele se vor putea intercala în funcție de cât de multe doze de vaccin vor fi disponibile la momentul respectiv: vaccinarea personalului din sistemul medical public și privat și personalului care deservește activități critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie); vaccinarea populației aflate la risc în fața Covid-19 – vârstnici și persoane cu boli cronice, care s-au constatat că sunt comorbidități la cazurile de Covid-19; vaccinarea populației generale.
Când va fi vaccinată populația împotriva COVID-19
Fiecare persoană care se vaccinează va fi înregistrată în Registrul Național al vaccinărilor și va primi o adeverință în limbile română și engleză. De asemenea, STS dezvoltă o aplicație pentru programarea la vaccinare.
Adeverință pentru toți românii care se vaccinează împotriva COVID-19. Ce informații conține și de ce este necesară
Vaccinurile care au ajuns în România sunt cele produse de Pfizer-BioNTech și sunt vaccinuri de tip ARN mesager. Secvență de ARN mesager, odată introdusă în celule, transmite mesajul de sintetizare a proteinei Spike, proteină de suprafață a virusului SARS-CoV-2. Identificarea în organismul uman a acestei proteine ca fiind străină declanșează un răspuns imun responsabil de construirea imunității împotriva COVID-19. ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celular este în afara lui, și anume în citoplasma celulară, deci nu poate influența ADN-ul celular propriu, care este în nucleul celulei.
VACCINUL dezvoltat de BioNTech și Pfizer. Comirnaty, denumirea comercială a tratamentului împotriva COVID-19, este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani și peste.