„Este foarte greu să stai să convingi omul că vaccinul ajută. Dreptul de a alege a fost o mare greşeală” (video)

Lipsa introducerii obligativității vaccinării împotriva virusului COVID-19 este o greșeală a statului, a afirmat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Asociației Medicilor de Familie din Botoșani, doctorul Paul Șerban. Peste 37.000 de persoane s-au imunizat cu o primă doză de ser în centrele operaționalizate în județ, dintre care aproximativ 22.000 au primit și rapelul. Potrivit calculelor făcute de autoritățile sanitare, puțin peste 9% din populația eligibilă pentru vaccinarea anti-COVID, de 383.867 de botoșăneni, conform evidențelor oficiale, a acceptat să se imunizeze.

Ponderea este una nesatisfăcătoare, spun medicii. Paul Șerban a atras atenția că numărul persoanelor vaccinate în județ ar fi fost mult mai mare, dacă în media nu erau popularizate opinii ale unor notorii nespecialiști și informații false sau distorsionate. Medicul a observat că începutul impasului l-a constituit valul de critici la adresa întregii campanii de vaccinare generat de scandalul lotului AstraZeneca declarat neconform de autoritățile europene.

„Noi ne-am implicat, în sensul în care eram solicitați să programăm pacienții pentru vaccinare. Ne-am chinuit la început cu platforma. Era greu să stai să vânezi locuri libere. Era o problemă destul de serioasă pentru oamenii din mediul rural. În momentul când a început problema cu vaccinul AstraZeneca, oamenii au început să renunțe. Au venit și au zis că nu mai vor dacă nu se face vaccinare cu Pfizer. Cu AstraZeneca nu vor. Au renunțat, deși erau programați, nu s-au prezentat. Pe Nicșeni și Corlăteni, am făcut 154 programări cu vaccinări cu cele două doze și am avut 34 de renunțări sau neprezentări la vaccinare, dintre cei programați. Oamenii acum nu vor. Vin, îi întrebăm. Nu putem să ne asumăm răspunderea. Nu sunt solicitări pentru a se face măcar caravane mobile, pentru că nu ai un număr suficient de pacienți pe care să-i programezi sau să-i chemi în ziua când vine caravana. Deși s-au dat explicații că beneficiile sunt mult mai mari decât incidența cazurilor de reacții adverse, apare retincența, oamenii se tem. Noi suntem într-o comunitate închisă. Dacă se întâmplă un incident, noi suntem trași la răspundere. Am încercat să-i convingem, să le explicăm, am încercat să ne dăm exemplu că noi suntem vaccinați.

Este aceeași problemă cu vaccinul anti-gripal, care a ajuns destul de târziu în teritoriu. Au acceptat o perioadă de timp să fie vaccinați, s-au vaccinat cu sutele în fiecare localitate. În momentul în care s-a vorbit că se face vaccinare anti-COVID, au refuzat vaccinul antigripal, susținând că îi vaccinăm cu vaccin anti-COVID și ei nu vor. Știți foarte bine, foarte multe persoane publice au denigrat la televizor infecția cu COVID și chiar personalități din rândul clericii, Bisericii Ortodoxe, plus multe exemple negative. Este foarte greu să stai să convingi omul că vaccinul ajută”, a explicat medicul Paul Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie din județ.

Declarațiile acestuia sunt confirmate de datele colectate din teren de Direcția de Sănătate Publică (DSP). La începutul săptămânii trecute, în cadrul unicului centru de vaccinare cu ser AstraZeneca, s-au prezentat doar nouă doritori într-o zi. Oficialii botoșăneni au afirmat că există adresabilitate scăzută, comparativ cu luna februarie, în ceea ce privește fiecare dintre tipurile de ser disponibile pe piață, iar listele de așteptare sunt tot mai reduse numeric. Managerul DSP a precizat că se încearcă administrarea pe cât posibilă a tuturor dozelor dintr-un flacon de ser, în condițiile în care, odată desigilate, expiră în câteva ore, iar unii pacienți nu se mai prezintă conform programării.

De menționat este că, în județul Botoșani, profesează 166 de medici de familie, în cadrul unor cabinete particulare, dintre care numai 39 s-au alăturat, până în prezent, campaniei de vaccinare împotriva Covid-19. Explicația ar fi că majoritatea cadrelor se tem de eventuale reacții nefavorabile din partea propriilor pacienți, a căror reticență a adus deja demersul național în impas.

„Dreptul de a alege a fost o mare greşeală”

Medicul Paul Șerban afirmă că Guvernul a greșit prin lăsarea imunizării la latitudinea cetățenilor, în contextul în care întregul mapamond este afectat de epidemie. Libertatea, sugerează el, nu poate fi, în această situație, decât în folosul siguranței comunității ori în izolare.

„Din punctul meu de vedere, faptul că s-a pus problema imunizării doar la simpla solicitare, deci dreptul de a alege, a fost o mare greşeală. Atât din partea autorităţilor, cât şi din partea forurilor europene şi mondiale. Pentru că acum nu era vorba de a alege să fac un vaccin oarecare. Este vorba de un vaccin împotriva unei pandemii, care a decimat milioane de oameni. Soluţia obligativităţii era foarte bună. Nu pot să ies în faţă şi să spun <>. Care e dreptul tău? Dreptul tău este să te duci să te izolezi undeva, singur cuc, ca să nu mai vii în contact cu alţii, pentru că, dacă tu te-ai îmbolnăvit, ai împrăştiat boala peste tot. Şi, atunci, care e dreptul tău? Să îi îmbolnăveşti pe alţii? Sau e dreptul tău să participi la viaţa socială fiind în legitimă siguranţă? Care este?”, a reclamat Paul Șerban.

Prezent în cadrul conferinței, medicul chirurg Iulian Preda, însărcinat să asigure liantul dintre unitățile spitalicești din Botoșani și DSP în ceea ce privește planul de măsuri împotriva răspândirii noului coronavirus, a completat că „toate vaccinurile mari de până acum, care au eradicat boli sau a ţinut boli sub control, au fost făcute obligatoriu”.

„Uitaţi-vă la ţări precum Israel, care a obţinut o rată de vaccinare foarte mare. Vrei să mergi la restaurant, la o piesă de teatru, vrei să faci o excursie, te vaccinezi. Vaccin contra unor libertăţi”, a precizat Preda.

Chirurgul a subliniat că vaccinarea cu serurile disponibile pe piață este importantă pentru menținerea pandemiei sub control până la crearea unui vaccin eficient pe termen lung și cu riscuri minime.

„Prin acestă vaccinare, se câștigă timp pentru a se face cercetări și pentru a se obține un vaccin probabil mono-doză și cu reacții adverse cât mai minime. Probabil peste 20-30-50 de ani, studiile realizate retroactiv or să fie interesante, dar acum, într-un an de zile, s-au făcut destui pași, s-au salvat multe vieți, chiar dacă s-au pierdut alte multe”, a adăugat medicul Iulian Preda.

Până la data curentă, județul Botoşani a beneficiat de 45.616 doze de Pfizer, 12.210 de Moderna şi 5.160 de AstraZeneca. Există centre de imunizare cu fluxuri realizate per tipul de ser, în vederea eliminării posibilității de a se comite erori în momentul administrării rapelului. În municipiul Botoșani, sunt operaționalizate centre la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, Școala nr. 17, Centrul Militar, în toate celelalte orașe ale județului existând câte un centru amenajat. Din această săptămână, funcționează și puncte mobile de vaccinare, în comunele Coțușca, Păltiniş, Truşeşti, Todireni, Ibăneşti şi Lunca. Autoritățile au mărit capacitatea de imunizare la 70 de persoane per flux și intenționează un parteneriat cu reprezentații supermarketurilor din municipiul Botoșani pentru instituirea unui mijloc de vaccinare „drive thru”.

De la începutul campaniei de vaccinare, 3.147.573 de persoane s-au imunizat împotriva COVID-19 pe teritoriul României, dintre care 1.850.086 au primit ambele doze de ser. Peste 80.000 au fost vaccinate într-o ultima zi de contorizare, fiind raportate circa 130 de reacții adverse ușoare în rândul acestora.

 

Spune-ne opinia ta