Epopeea sporurilor COVID continuă. Autoritățile sanitare vor cere clarificări Ministerului (video)

Epopeea sporurilor COVID continuă. Autoritățile sanitare vor cere clarificări Ministerului (video)

Autoritățile județene din Botoșani vor solicita note explicative din partea Ministerului Sănătății, cu referire la definiții de caz și condiții de acordare a stimulentelor de risc epidemiologic angajaților unităților spitalicești. Demersul vine în contextul în care reprezentanții Sindicatului „Sanitas” au declamat, joi, în cadrul unei ședințe menite dialogului social, că sporurile au fost achitate parțial.

Potrivit Elenei Temciuc, președintele organizației sindicale, pandemia a angrenat eforturi suplimentare din partea personalului medical, în condiții nefavorabile. Ea susține că angajații unităților sanitare și-au desfășurat activitatea exemplar, în ciuda circumstanțelor.

„Sistemul este mult subfinanțat față de nevoile necesare unei bune desfășurări în privința acordării unui act medical de calitate cu tot ceea ce presupune el. Am avut deficiențe mari. În ciuda tuturor acestor lucruri, ne-am făcut treaba, ne-am achitat de sarcinile de serviciu într-un mod exemplar, astfel încât, în Botoșani, din câte știu eu, au fost prea puține acele cazuri în care să înregistrăm nemulțumiri ale pacienților. (...) Am fost puși în fața unui risc care ne-a găsit nepregătiți. Am fost și suntem vulnerabili, din acest punct de vedere. Am întâmpinat greutăți începând din primul moment. Avem o avalanșă de probleme: suntem nepregătiți, nu avem instrumentele necesare, nu avem condițiile pentru a face față acestui virus. Au venit cu promisiunea unui spor de risc, dar noi nu l-am primit, deși sunt spitale din țară care l-au acordat”, a reclamat Elena Temciuc.

Lidera Sindicatului „Sanitas” din Botoșani mai spune că stimulentul de risc a fost acordat în mod discriminatoriu, iar categorii de angajați care ar avea acest drept, au fost omiși în calculele managerilor unităților sanitare.

„La Spitalul Județean nu s-a acordat stimulentul de risc întregului personal implicat, au fost discriminări. La Pediatrie, la CPU, deși au fost întocmite referate, nu au primit decât pentru o lună stimulent, deși acolo a fost o mare adresabilitate”, a afirmat Temciuc.

De asemenea, aceasta a adus în discuție și sporul de 30% pe care Guvernul l-a stabilit prin ordonanță de urgență, raportat la salariul de bază din 2009. Sindicaliștii spun că suplimentul bănesc nu a fost asigurat de către nicio unitate sanitară din Botoșani.

În replică, coordonatorul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, economistul Doina Caba, a explicat că există un vid legislativ privind sursa de finanțare, fapt care are drept consecință refuzul Casei de Asigurări de Sănătate de a deconta aceste cheltuieli de personal.

„Legiuitorul nu specifică sursa de finanțare. Spitalul Județean a făcut toate calculele, lună de lună, am încercat și la ordonatorul principal de credite și la Casa de Asigurări. La Casa de Asigurări am trimis factura, dar ni s-a justificat că, atâta timp cât nu se specifică în legislație că finanțarea se face din transfer prin Casa de Asigurări, nu are cadru legal”, a precizat managerul „Mavromati”.

Totodată, printre revendicările sindicaliștilor se numără și includerea farmaciștilor în rândul categoriilor de angajați direct implicați în tratarea bolnavilor sau suspecților de infectare cu Sars-CoV-2. Motivul invocat este că, în textul legii, se stipulează ideea de implicare directă în tratare, ceea ce ar include, în viziunea lor, și manipularea medicamentelor necesare acestora.

„Echipa medicală înseamnă, într-adevăr, în primul rând, medicul și asistentul de la capul bolnavului, dar înseamnă și chimist, biolog, microbiolog, asistenți de laborator înseamnă și farmaciști și asistenți de farmacie pentru că noi asigurăm tratamentul. Încă nu am văzut nici un pacient să plece tratat doar cu vorbe bune”, a spus o farmacistă a Spitalului Județean.

„Dacă mie îmi spune cineva că eu, ca farmacist care am făcut achiziții și la 6 dimineața și la 12 noaptea, nu m-am implicat în tratamentul pacienților, îmi pare foarte rău. Legea spune așa personalul medical este medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical.  Nu înțeleg de ce avem dubii. Nu înțeleg de ce se consideră că noi, personalul farmaciei, nu am fost implicați în tratamentul pacienților. Știe cineva câte telefoane a trebuit să dau la Ministerul Sănătății ca să fac rost de medicația necesară acestor pacienți?”, a fost interpelarea unei farmaciste din cadrul Spitalului de Recuperare.

De altfel, sindicaliștii „Sanitas” din această unitate sanitară au intentat proces Direcției de Sănătate Publică și Ministerului pentru dobândirea sporurilor promise.

Prefectul județului, Dan Nechifor, a opinat că instanța ar da câștig de cauză cadrelor medicale.

„Știți care este problema, din punctul meu de vedere? Colegii vor ajunge în instanță, dacă în altă localitate din țară, s-a asumat răspunderea și s-a aplicat legea, vor câștiga, numai că vor primi banii în tranșe. Așa cum spune legea”, a afirmat Nechifor.

Prezent la ședință, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a propus ca Instituția Prefectului să acorde asistență juridică în ceea ce privește interpretarea legilor care reglementează acordarea stimulentelor de risc. El s-a adresat și celor trei directori de spitale.

„Să știți că legea niciodată nu va cuprinde toate categoriile și toate situațiile. Niciodată. Și atunci discutăm despre implicare. Dacă discutăm despre implicare, dacă legea nu interzice, permite. Era mai acoperitor să acordați sporurile, să vină Curtea de Conturi, să le ceară înapoi, arătați decizia instanței și luați de la angajați. Dacă nu ați făcut-o și angajații câștigă în instanță, sunteți în situația de management defectuos”, a spus edilul.









 

 

Spune-ne opinia ta