Mai nou insa, cercetarile specialistilor, desfasurate in ultima perioada, inclina sa le dea dreptate: exista un fenomen numit meteosensibilitate, cu efecte negative asupra sanatatii noastre.
Aflati din randurile de mai jos care este impactul pe care schimbarea vremii il are asupra sanatatii noastre si cum va puteti pregati organismul pentru a lupta impotriva acestei fenomen.
Cum ne afecteaza meteosensibilitatea starea de sanatate
Dureri de articulatii, migrene, oscilatii ale tensiunii arteriale, somnolenta, digestie ingreunata sau chiar depresie. Sunt numai cateva dintre efectele negative pe care meteosensibilitatea le are asupra organismului nostru.
Multa vreme considerat ca facand parte din spectrul superstitiilor populare, meteosensibilitatea este cauzata de vibratiile din campul electromagnetic care ne inconjoara.
Aceasta legatura profunda pe care oamenii o au cu natura a fost initial subliniata de medicina orientala, care considera ca suntem parte a unui mediu complex, interdependent, si ca nu putem ramane indiferenti la schimbarile care au loc in cadrul sau. Cercetarile recente au asigurat insa meteosensibilitatii importanta pe care o merita si in stiinta occidentala.
Cu totii am experimentat, macar o data in viata, dureri de articulatii odata cu instalarea sezonului rece. Scaderea presiunii barometrice, a temperaturilor si a volumul mai ridicat de precipitatii sunt considerate responsabile pentru disconfortul crescut pe care il simtim.
Acestia sunt factorii identificati de oamenii de stiinta si validati de bolnavi: intr-un studiu desfasurat in 2014, care a avut drept subiecti 2492 de bolnavi de osteoartrita din sase tari europene (Germania, Olanda, Spania, Suedia, Marea Britanie si Italia), 67,2% dintre respondenti au afirmat ca schimbarile climatice le accentueaza intotdeauna durerea.1
Un alt fenomen pe care il resimtim frecvent odata cu schimbarea vremii sunt migrenele. Durerile de cap pot incepe chiar cu cateva zile inainte ca temperaturile sa scada, ceea ce ne transforma in profeti adesea ignorati. Influenta este reala insa, asa cum explica si un studiu desfasurat in 2004 de un grup de medici din Boston.
Acestia au analizat 77 de persoane, cu migrene frecvente, chestionandu-i in legatura cu impactul vremii asupra durerii si verificand rezultatele pe parcursul a doi ani, prin corelarea starii bolnavilor cu informatiile meteorologice furnizate de National Weather Service. Concluzia trasa a fost una pozitiva, mai mult de jumatate dintre pacienti erau afectati de schimbarile de vreme.2
Palpitatiile, oscilatiile tensiunii arteriale si durerile in piept sunt alte efecte ale meteosensibilitatii asupra starii noastre de sanatate, care ne preocupa peste masura. Cercetatorii europeni au tras un semnal de alarma, afirmand ca factorii de risc pentru bolnavii de inima cresc in sezonul rece, concluzie la care au ajuns si oamenii de stiinta de la Institutul de medicina sociala si preventiva de la Lausanne, dupa ce au analizat starea a peste 10 000 de persoane cu varste cuprinse intre 35 si 80 de ani.3
Nu numai fizicul este insa afectat de meteosensibilitate, ci si psihicul. Chiar si persoanele optimiste, sanatoase, se confrunta odata cu racirea vremii cu stari de somnolenta, dificultati de concentrare, productivitate scazuta, care le afecteaza munca de zi cu zi, dar si iritare, anxietate si chiar depresie.
Sunt exact efectele pe care le-au enumerat si respondentii unui studiu desfasurat in Germania, pe un esantion de 1064 de cetateni cu varste de peste 16 ani. Dintre acestia, 19,2% s-au declarat influentati „la un nivel ridicat” de vreme, in timp ce 35,3% recunosteau un impact moderat asupra sanatatii.4
Toate aceste probleme de sanatate antreneaza, pe cale de consecinta, stres si o digestie ingreunata. Meteosensibilitatea produce astfel nu numai un impact negativ asupra sanatatii, dar si a vietii noastre sociale, persoanele afectate preferand sa se izoleze, pentru a se confrunta in liniste cu toate aceste consecinte. sfatulmedicului.ro