Prin lipsa medicilor radiologi de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani întreaga unitate sanitară are de suferit. Atât medicii, cât și pacienții. Chiar un chirurg cunoscut din Botoșani a recunoscut că la „Mavromati” medicii trăiesc o „dramă” și „suferă” prin lipsa acestor specialiști.
Medicul Iulian Preda: „E cel mai rapid UPU din țară”
Medicul Iulian Preda a povestit că din lipsa radiologilor la Botoșani, medicilor le este foarte greu să stabilească un diagnostic concret într-un timp relativ adecvat și să poată trata pacientul cât mai repede.
Cu toate acestea, Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani este considerată cea mai rapidă din țară, susține medicul botoșănean.
„Chirurgia suferă prin UPU și Secția în sine prin lipsa de medici radiologi și cei care interpretează CT-urile și RMN-urile (...) Am avut un caz, un domn de la o primărie, care a băut bine duminică seară. Luni dimineață, din UPU, mi-a luat 27 de minute până să îl bag în sala de operație. UPU are ore în șir fără niciun medic de imagistică. Nu e atât de impecabil pe cât credeți, dar e cel mai rapid UPU din țară. Mai bun și ca Iașul ca viteză”, a declarat dr. Iulian Preda, medic șef Secția de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
18 zile pentru stabilirea unui diagnostic
Medicul botoșănean susține că cel mai mult i-a luat 18 zile să poată pune un diagnostic unui pacient și să îl poată trata. Cadrul medical a povestit că s-a întâmplat chiar la finalul anului 2024 spre anul 2025.
„Eu am avut anul acesta la granița anului 2024 cu 2025, ca să pun un diagnostic corect m-am folosit și de asistenta șefă de care m-am ținut trei zile, am pus în 18 zile un diagnostic. Atât mi-a luat să stabilesc un diagnostic. Mi-a fost ocupat un pat 18 zile”, a declarat dr. Iulian Preda.
Cadrul medical arată că acest lucru reprezintă o „dramă” pentru medicii din Botoșani.
„Drama cea mare a unui medic curant este stabilirea unui diagnostic. E mai simplu să ai diagnosticul și după știi ce să tratezi”, a completat medicul.
Despre această problemă acută cu care sistemul medical se confruntă a vorbit și medicul Radu Malancea în cadrul unei conferințe de presă anterioare.
Cadrul medical susținea atunci că radiologii nu vin la un spital de stat, deoarece „fug după Fata Morgana din mediul privat”.
Deși au fost angajați doi medici radiologi la finalul anului trecut, aceștia nu pot acoperi necesarul unității medicale.