Dispar pilulele cu efect miraculos. Pentru a fi vândute, suplimentele alimentare trebuie să-și schimbe ambalajul și să primească un certificat de la Ministerul Sănătăţii

Dispar pilulele cu efect miraculos. Pentru a fi vândute, suplimentele alimentare trebuie să-și schimbe ambalajul și să primească un certificat de la Ministerul Sănătăţii

Promovarea suplimentelor alimentare ca având proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli devine interzisă începând de mâine, duminică, după ce o lege care schimbă regulile de vânzare ale suplimentelor alimentare a fost publicată în Monitorul Oficial.

Conform acesteia, introducerea pe piaţă a acestor pilule urmează să fie făcută pe baza unui certificat de notificare emis de Ministerul Sănătăţii. Totuși, va fi nevoie și de norme de aplicare, astfel că lucrurile nu se vor schimba chiar peste noapte, deci, până la apariția acestora, pilulele miraculoase vor dispărea de pe piață.

Legea nr. 56/2021, care a fost publicată joi în Monitorul Oficial, se aplică de la data de 4 aprilie 2021, și defineşte suplimentele alimentare ca fiind „produse alimentare al căror scop este de a completa regimul alimentar şi care reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză”, relatează avocatnet.ro.

Denumirea sub care se vor comercializa produsele reglementate prin acest document va fi cea de supliment alimentar, iar la promovarea lor va fi interzisă atribuirea proprietăților de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau referirea la asemenea proprietăţi.

După cum stabileşte actul normativ, introducerea pe piaţă, de către producător, importator sau persoana responsabilă cu plasarea produsului pe piaţă în România, a suplimentelor alimentare se va putea face pe baza unui certificat de notificare, mai relatează sursa citată.

Documentul va fi emis de Ministerul Sănătății, în urma analizării unei cereri și a documentelor atașate acesteia (formular de notificare, însoţită de modelul etichetei pentru produsul în cauză), trimise de cei ce vor să comercializeze acest tip de produse.

Noua legislație prevede și amenzile pentru comercializare fără acordurile necesare. Acesta va ajunge la 15.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta