Ministerul Sănătăţii a cerut tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică să fie pregătite să ofere asistenţă medicală în cazul unei calamităţi pentru a evita apariţia unor epidemii ce ar putea apărea în urma inundațiilor. DSP trebuie să poată supraveghea populaţia, să monitorizeze calitatea apelor potabile din zonele afectate şi să se ocupe de dezinfecţia fântânilor în cazul în care va fi necesar.
De asemenea, aceştia trebuie să-şi verifice stocurile de medicamente, materiale, dezinfectanţi şi vaccinuri necesare pentru prevenirea îmbolnăvirilor, dar şi să se ocupe de transportul femeilor însărcinate, a persoanelor în vârstă cu boli cronice, a celor care fac dializă şi copiilor care au nevoie de servicii medicale. Dacă situaţia o va cere, reprezentanţii DSP vor desfăşura campanii de vaccinare împotriva hepatitei A şi a tetanosului, vor supraveghea condiţiile de igienă din adăposturile temporare şi vor solicita membrilor de familie să asigure asistenţă medicală în permanenţă populaţiei din zonele afectate.
Conform unei comunicări a MS, ca să prevină îmbolnăvirea, persoanele din zonele afectate de inundaţii vor trebui să consume apă îmbuteliată, nu din fântâni sau de la robinet, să fiarbă apa pentru preparea alimentelor, să consume doar alimente ambalate sau fierte, să nu atingă animalele moarte, să nu se expună la frig, să păstreze alimentele în condiţii igienice, să se prezinte la spital imediat ce au vreun simptom de boală.