De principiu, farmaciile trebuie să preia de la cetățeni medicamentele expirate, dar, în practică, procesul nu e deloc simplu

De principiu, farmaciile trebuie să preia de la cetățeni medicamentele expirate, dar, în practică, procesul nu e deloc simplu

Medicamentele, indiferent dacă sunt sau nu expirate, n-ar trebui aruncate la gunoi, deoarece ele pot polua apa și solul cu substanțele conținute, iar reziduurile farmaceutice pot ajunge, prin intermediul hranei, în organismul uman. Potrivit legislației, cei ce au medicamente expirate le pot duce la farmacii, în vederea eliminării. Totuși, farmaciile nu au obligația de a le primi, iar în cazurile în care acceptă acest lucru, procedura nu e una simplă.

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății (MS) 119/2014, care conține normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, medicamentele expirate ar trebui duse la farmacii, în vederea eliminării finale a acestora, nu aruncate la gunoi, informează AvocatNet.ro.

Mai exact, actul normativ stabilește că „medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

De asemenea, unitățile farmaceutice vor afișa la loc vizibil anunțul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate. În plus, Ordinul MS 444/2019 stabilește că farmaciile trebuie să dispună de o zonă special dedicată păstrării medicamentelor expirate.

Totuși, farmaciile nu sunt obligate să preia medicamentele expirate și doar o parte dintre ele fac acest lucru.

Apoi, chiar dacă chiar anumite farmacii primesc medicamente expirate, cel ce vrea să le predea pentru eliminarea finală trebuie să completeze o listă cu medicamentele și cantitățile predate, ceea ce, în anumite cazuri, înseamnă un proces de durată.

De altfel, și Gabriela Tătărîngă, preşedintele filialei ieşene a Colegiului Farmaciştilor din România, a subliniat recent acest aspect.

Concret, aceasta a spus în cadrul unei conferinţe de presă că „într-adevăr, de multe ori ne confruntăm cu situaţia în care pacientul vine cu o pungă de medicamente şi spune că acestea sunt expirate. În acest moment farmacia, conform legislaţiei, nu este obligată să primească medicaţia expirată de la pacient. Şi atunci noi ne găsim undeva la mijloc”, după cum a fost citată de Agerpres.

De aceea, potrivit specialistei, este necesară o reglementară mai clară şi riguroasă a legislaţiei privind medicamentele expirate.

Pentru a reduce poluarea apei și a solului cu substanțe provenite din industria farmaceutică, parlamentarii vor ca ambalajele, dar și prospectele medicamentelor să conțină o atenționare specială în legătură cu returnarea celor expirate în farmacii.

Chiar și așa, legislația din domeniu trebuie modificată, pentru a face returnarea medicamentelor expirate mai facilă, astfel încât să-i încurajeze pe cei ce au medicamente expirate acasă să le predea în farmacii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
53

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
15

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
149

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...