De asta te doare capul după ce bei bere sau vin! Uite și E-ul care se joacă cu creierul tău

De asta te doare capul după ce bei bere sau vin! Uite și E-ul care se joacă cu creierul tău

Chiar daca nu ai exagerat cu berea sau vinul la petrecerea ad-hoc de aseara, tot te resimti. Iti juri ca nu mai bei, pentru ca nu e chip sa faci fata unei zile de munca in aceasta stare. Sigur, era mai bine sa nu te fi atins de ele, dar e inca frumos afara si nimic nu e mai placut decat sa stai la terasa, in compania prietenilor.

Dar stii ca poate nu ai gresit foarte mult? De vina pentru starea ta sunt sulfitii. Concret, capul te doare de la E 220. Acest aditiv alimentar este folosit in aproape toate vinurile comerciale, ca antiseptic si antioxidant, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si oxidarea, deci pentru a pastra gustul, parfumul si culoarea originala a vinului. Dar iata ca vine si cu efecte secundare la pachet, scrie Ziare.com.

Intalnit deopotriva si in bere, provoaca dureri de cap, aparitia senzatiei de ameteala si afectiuni intestinale.

Distruge o vitamina esentiala pentru creier

In plus, distruge Vitamina B12 din organism. Suna sec, dar are implicatii dintre cele mai importante. Aceasta vitamina pe care o anihileaza, obtinuta din carne de pui, vita sau porc, mai cu seama ficat, oua, fructe de mare sau pesti precum somon sau ton, joaca un rol decisiv in buna functionare a sistemului nervos, ajutand la formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul.

Datorita acestei functii, vitamina B12 e cruciala in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii, in echilibru, ca si pentru sporirea capacitatii de invatare, impiedicarea pierderilor de memorie si pastrarea functiilor cognitive.

Din cauza acestui aditiv alimentar vezi pe eticheta sintagma "contine sulfiti". Si daca nu o vezi, atunci ar trebui sa stii nu ca produsul nu are sulfiti, ci ca concentratia de dioxid de sulf e mai mica de 10 ppm.

Dar cum se obtine E220? Acest aditiv alimentar din categoria conservantilor naturali, utilizat inca din cele mai vechi timpuri, in imperiul Roman si Egiptul antic, este un gaz incolor, obtinut prin arderea sulfului.

Se dizolva in faza apoasa a alimentului supus conservarii si formeaza agentul reactiv, cu conditia ca alimentul sa aiba pH acid (mai mic decat 7) . Astfel se previn degradarile enzimatice si bacteriene.

Fiind oxidant, se mai utilizeaza si ca agent de albire pentru faina, dar, in general el modifica (oxideaza) culoarea naturala a alimentelor si reduce cantitatea de vitamine din acestea. Prin incalzirea alimentului, aditivul se elimina sub forma de gaz. Cand este ingerat, se descompune in ficat in sulfati inofensivi si este eliminat prin urina, arata Infocons.

Efecte adverse

Totusi, are efecte adverse. La persoanele astmatice poate provoca probleme respiratorii, iar in doze mari, poate cauza alergii si probleme digestive. Sub nicio forma nu este permis in produse pentru sugari si copii mici, incheie sursa citata.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
167

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
317

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
73

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...