Cum se fură din banii pacienților și de ce ajunge statul să plătească servicii scumpe și de proastă calitate

Cum se fură din banii pacienților și de ce ajunge statul să plătească servicii scumpe și de proastă calitate

Sume uriase de bani din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), gestionat de CNAS si casele de asigurari subordonate, sunt folosite ca sursa de finantare pentru alte activitati, prin coruptia sistemica a functionarilor publici, acuza procurorii anticoruptie.

Mai multe discutii ambientale dintre sefi si directori din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) au scos la iveala un lucru surprinzator: este dificil de stabilit pe cale administrativa, aproape imposibil, decontarile frauduloase in domeniul ingrijirilor medicale la domiciliu.

In plus, la nivelul CNAS erau descurajate controalele acolo unde apareau probleme, pentru a nu atrage atentia altor autoritati. Un fost sef al institutiei ii avertiza pe subordonati ca apar in infomarile transmise de serviciile secrete si sa fie mai prudenti. Motivul: nu voiau sa fie deranjati de anchete si sa atraga atentia opiniei publice asupra institutiei.

Detaliile apar in dosarul in care au fost trimise in judecata 59 de persoane, intre care fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Marian Burcea si alti membri ai conducerii CNAS si ai Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CNASMB).

De asemenea, au fost trimise in judecata 31 de firme si asociatii. In acest caz fara precedent, vizand fapte de coruptie din Sanatate, apar nume grele din serviciiile secrete si masonerie.

Politicienii stiu situatia

O alta proba surpriza a venit de la fostul sef al Directiei Generale de Monitorizare Antifrauda din CNAS, Alin Sergiu Costache, trimis in judecata in acest caz. Acesta a facut un denunt in care a atras atentia asupra unor nereguli majore. Una din acestea: incepand cu anul 2015, FNUASS a fost devalizat cu sumele de bani necesare platii maririlor salariale ale personalului medical din spitale.

Acest lucru s-a facut in pofida faptului ca, din acest fond, nu pot fi decontate decat servicii medicale, salariile personalului medical fiind in sarcina Ministerului Sanatatii. Totul s-a facut in contextul in care politicienii stiau acest lucru.

DNA da ca exemplu a subordonarii politice a oficialilor din CNAS cazul fostului sef al institutiei, Marian Burcea - judecat in acest caz. Marian Burcea a fost sunat pe 22 august de Vasile Blaga, lider PDL/PNL, care i-a cerut sa ii aduca un pachet de tigari la sediul din Modrogan. "Iar Burcea Marian a executat dispozitia cu rapiditate si exces de zel, cumparand un cartus de tigari", noteaza ilarul situatiei procurorul DNA. Citeste integral pe Ziare.com...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DSP: de la începutul pandemiei, peste 13.000 de botoșăneni s-au infectat cu noul coronavirus

astăzi, 08:39
30

Peste 20% dintre persoanele cu vârsta de peste 85 de ani din judeţul Botoşani care s-au infectat cu SARS-COV-2 au decedat de la începutul pandemiei, potrivit statisticilor realizate de D...

Tradițiile românilor: 17 aprilie, Sfântul Mucenic Simeon, episcopul Persiei (Pomenirea morților)

astăzi, 08:27
28

Sfântul Mucenic Simeon, episcopul Persiei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 aprilie.Sfântul Simeon a fost chinuit şi omorât în timpul persecuţiilor...

Perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor a fost prelungită cu 10 luni

Vineri, 16 Aprilie 2021
226

Perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor a fost prelungită cu 10 luni, până la 31 ianuarie 2022, a anunţat ministrul Finanţelor,...