Sistemul de sănătate este într-o criză fără precedent. Surse guvernamentale spun că spitalele mai au fonduri doar pentru salarii. Premierul se plânge că se face risipă cu plata medicamentelor compensate, iar medicii prescriu tratamente scumpe, deşi au la dispoziţie variante mai ieftine. Ministerul Sănătăţii anunţă măsuri dure în spitale pentru a economisi banii statului.
Cea mai mare risipă în prezent se face la medicamentele generice care intră greu pe lista compensatelor, spun surse din Guvern. De la 1 an şi jumătate până la doi ani, de la momentul la care apar pe piaţă şi până când pot fi prescrise.
Farmacist șef: "Durează destul de mult până acel moment apare în ţară. Statul pierde prin întârzierea apariţiei acestor generice în ţară. Adică ei ar trebui să fie primii care observă. Multe multe milioane care puteau fi economisite."
În tot acest timp medicii prescriu medicamentele originale, la un cost extrem de mare. Numai într-o boală oncologică, de exemplu, un singur medicament pentru un pacient care trebuie să-l urmeze de la o lună până la 6 luni, poate ajunge să coste până la 10 mii de lei. Bani pe care îi plăteşte statul, pentru că nu repară legislativ această situaţie.
"Niciodată nu s-a luat hotărârea ca acest lucru să se facă imediat. Sunt nişte zone care dacă s-ar reglementa, şi asta nu înseamnă bani, înseamnă numai dorinţă, voinţă. S-ar face spaţiu bugetar şi aşa mai departe", spune Arina Gholmieh, director executiv APMGR.
Producătorii de medicamente generice au trimis inclusiv soluţii către Guvern
Schimbarea legii în aşa fel încât tratamentele să fie disponibile imediat. Într-o situaţie ideală în care medicii ar putea prescrie medicamente generice imediat ce apar pe piaţă, România ar putea face o economie, în următorii patru ani, de cel puţin 500 de milioane de euro. Adică statul ar putea ridica un spital de la 0 şi l-ar dota şi cu aparatură.
În cazul medicamentelor biosimilare, medicii le pot prescrie, dar aleg să nu o facă. De multe ori sunt finanţaţi de companii farmaceutice pentru a participa la congrese, dar acest lucru este legal.
Medic primar ORL: "Putem să spunem că nu e etic, putem să spunem că nu e moral. Ar ajuta ca aceşti bani de la pharma să fie undevat centralizat, la o entitate, care să dea medicilor bani de congrese? Da. I-ar ajuta pe cei care conduc şi organizează entitatea respectivă. S-ar duce numai ei."
În anumite situaţii finanţările companiilor vin în schimbul promisiunii de-a prescrie anumite medicamente. Deşi aceste lucruri sunt ştiute în sistem, rareori au ajuns să fie demonstrate sau dovedite. Între timp, multe spitale din ţară, potrivit surselor de la Guvern, au rămas doar cu bani pentru salariile angajaţilor, scrie Observatornews.ro.
Farmacist șef: "Un spital pe rând tot rămâne fără resurse, deci vin pacienţii cu medicamente din spitale să le caute."
Unităţile rămân datoare furnizorilor, astfel că pacienţii sunt puşi să-şi cumpere singuri tratamentul, pentru că firmele refuză să onoreze comenzile noi.
În Europa se estimează că s-ar face economii de cel puţin 60 de milioane de euro cu folosirea medicamentor generice.În ţările vestice se prescriu generice în proporţie de 60 până la 90%, pe când în România abia se ajunge la 25% din totalul medicamentelor.