Un sfert din copiii care au ajuns, în primele șapte luni ale anului, la spital cu sindrom diareic au prezentat infecție cu rotavirus, fiind afectați în special micuții cu vârste între două luni și 2 ani. Astfel, 140 de copii au fost internați în secțiile de Pediatrie și Infecțioase după ce au fost depistați cu rotavirus, cele mai multe cazuri fiind în lunile martie și aprilie.
Specialiștii de la Spitalul Mavromati spun că infecția poate fi evitată prin spălarea mâinilor, precum și prin evitarea contactului cu copiii purtători de rotavirus. Boala se transmite cu ușurință, mai ales în colectivele de copii.
Potrivit medicilor, rotavirus este un virus care cauzează infecția intestinelor și provoacă cel mai des diareea severă în rândul sugarilor și copiilor, mai ales a celor până în trei ani. Atunci când o persoană a fost expusă la rotavirus, simptomele apar după două zile. Printre manifestari sunt febră, vărsături, diaree, durere abdominală. După două zile, febra şi voma dispar. După dispariţia simptomelor, un copil mai este contagios încă 10 zile.