Crenvurstii de pe piata sunt de calitate din ce in ce mai proasta. Numarul chimicalelor tot creste, nimeni nu ne protejeaza

In mod normal, consumatorul ar trebui sa stie exact ce contin crenvurstii pe care ii gaseste la raft, ca sa si-i poata alege doar pe cei mai buni. Din pacate, nici producatorii si nici comerciantii nu-i ofera omului obisnuit, intr-o forma accesibila, suficiente date pentru a-l ajuta sa evite alimentele chimizate, care, in timp, l-ar putea imbolnavi grav.

Doua studii ale Asociatiei Infocons arata ca, in ultimii 8 ani, calitatea crenvurstilor de pe piata a scazut constant. Potrivit unuia dintre studii, acest sortiment de carnati contine tot mai multa grasime si sare, dar si din ce in ce mai multi aditivi chimici.

Mai exact, parte dintre analizele realizate de asociatie arata ca pe piata sunt crenvursti care contin nu un aditiv sau doi, ci chiar si 12. De fapt, cifrele indica faptul ca media de E-uri din crenvursti, care era de doar 5, in 2009, a crescut la 6 pana in 2015 si, in cele din urma, a ajuns la 7, in anul 2017.

In plus, in aceeasi perioada de timp, numarul tipurilor de aditivi folositi, in mod curent, la fabricarea crenvurstilor s-a dublat, ajungand de la 10 (in 2009) la nu mai putin de 21 (in 2017).

Toate aceste date arata clar faptul ca multi dintre producatori regandesc modul in care fabrica acest aliment. Din pacate, in loc sa se orienteze spre retete traditionale, in care ingredientul principal sa fie carnea conservata intr-o maniera cat mai naturala, producatorii prefera sa scoata pe piata produse din ce in ce mai chimizate, care contin aditivi ce pot fi periculoasi pentru santatatea omului.

Cel mai des sa pun la crenvursti urmatorii aditivi: E250 (nitritul de sodiu), E450 (difosfati), E621 (monoglutamat de sodiu), E 300 (acid ascorbic), ascorbat de sodiu (E 301) si E 120 (carmin) . Destul de frecventa este, insa, si utilizarea aditivilor E452 (polifostfati) si E 451 (trifosfati).

Daca aceste substante adaugate n-ar avea niciun fel de efect asupra sanatatii consumatorului, poate nici n-ar conta cate sunt si cum se numesc. Din pacate, insa, ingerati constant si in cantitati mari, multi dintre ei pot provoca imbolnaviri. Spre exemplu, E 621 (monoglutamat de sodiu) poate favoriza, in timp, aparitia unor boli degenerative ale creierului si ochilor, potrivit Infocons, iar E450 poate produce tulburari metabolice.

Cele mai mari riscuri si le asuma, insa, consumatorul de crenvursti din cauza ca acestia ii aduc o cantitate, in unele cazuri consistenta, de nitriti. mai mult pe ziare.com...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...