In mod normal, consumatorul ar trebui sa stie exact ce contin crenvurstii pe care ii gaseste la raft, ca sa si-i poata alege doar pe cei mai buni. Din pacate, nici producatorii si nici comerciantii nu-i ofera omului obisnuit, intr-o forma accesibila, suficiente date pentru a-l ajuta sa evite alimentele chimizate, care, in timp, l-ar putea imbolnavi grav.
Doua studii ale Asociatiei Infocons arata ca, in ultimii 8 ani, calitatea crenvurstilor de pe piata a scazut constant. Potrivit unuia dintre studii, acest sortiment de carnati contine tot mai multa grasime si sare, dar si din ce in ce mai multi aditivi chimici.
Mai exact, parte dintre analizele realizate de asociatie arata ca pe piata sunt crenvursti care contin nu un aditiv sau doi, ci chiar si 12. De fapt, cifrele indica faptul ca media de E-uri din crenvursti, care era de doar 5, in 2009, a crescut la 6 pana in 2015 si, in cele din urma, a ajuns la 7, in anul 2017.
In plus, in aceeasi perioada de timp, numarul tipurilor de aditivi folositi, in mod curent, la fabricarea crenvurstilor s-a dublat, ajungand de la 10 (in 2009) la nu mai putin de 21 (in 2017).
Toate aceste date arata clar faptul ca multi dintre producatori regandesc modul in care fabrica acest aliment. Din pacate, in loc sa se orienteze spre retete traditionale, in care ingredientul principal sa fie carnea conservata intr-o maniera cat mai naturala, producatorii prefera sa scoata pe piata produse din ce in ce mai chimizate, care contin aditivi ce pot fi periculoasi pentru santatatea omului.
Cel mai des sa pun la crenvursti urmatorii aditivi: E250 (nitritul de sodiu), E450 (difosfati), E621 (monoglutamat de sodiu), E 300 (acid ascorbic), ascorbat de sodiu (E 301) si E 120 (carmin) . Destul de frecventa este, insa, si utilizarea aditivilor E452 (polifostfati) si E 451 (trifosfati).
Daca aceste substante adaugate n-ar avea niciun fel de efect asupra sanatatii consumatorului, poate nici n-ar conta cate sunt si cum se numesc. Din pacate, insa, ingerati constant si in cantitati mari, multi dintre ei pot provoca imbolnaviri. Spre exemplu, E 621 (monoglutamat de sodiu) poate favoriza, in timp, aparitia unor boli degenerative ale creierului si ochilor, potrivit Infocons, iar E450 poate produce tulburari metabolice.
Cele mai mari riscuri si le asuma, insa, consumatorul de crenvursti din cauza ca acestia ii aduc o cantitate, in unele cazuri consistenta, de nitriti. mai mult pe ziare.com...