COVID-19 poate să rămână infecțios până la 8 zile după vindecarea simptomelor, conform unui nou studiu

COVID-19 poate să rămână infecțios până la 8 zile după vindecarea simptomelor, conform unui nou studiu

Un studiu publicat în Jurnalul de Medicină Respiratorie și Îngrijire Critică atrage atenția că unii pacienți pot răspândi coronavirusul chiar și după dispariția simptomelor. Lucrarea se bazează pe un număr limitat de cazuri, și cere ca subiectul să fie studiat pe scară mai largă, scrie Libertatea.

Jumătate din participanții unui nou studiu au putut infecta alte persoane între 1 si 8 zile de la dispariția simptomelor. Toți cei 16 participanți au fost tratați între 28 Ianuarie și 9 Februarie în Wuhan, China, pentru coronavirus, și au fost eliberați după ce două teste succesive i-au confirmat ca fiind vindecați. 

Toți au avut simptome relativ ușoare. Dar jumătate dintre aceștia înca purtau virusul și puteau infecta alte persoane până la 8 zile după externare.

„Dacă ai avut simptome relativ ușoare de COVID-19 și ai stat acasă ca să nu infectezi alți oameni, prelungește-ți carantina cu două săptămâni după ce ți-ai revenit”, notează Dr. Lixin Xie, unul dintre autorii studiului, citat de Libertatea.

Cei 16 pacienți au fost internați la Spitalul General al Armatei din Beijing și diagnosticați cu COVID-19. Vârsta medie a pacienților era de 35,5 ani, iar 11 dintre aceștia erau bărbați. Pacienții au urmat tratamente diferite, iar doar unul dintre ei a avut nevoie de ventilație artificială. 

Pe parcursul tratamentului (care a durat în medie 8 zile), fiecărui pacient i-a fost administrat câte un test pentru virus o dată la două zile, până când două teste succesive i-au confirmat ca fiind negative. 

Pacienții au fost externați și rugați să rămână în carantină timp de două săptămâni, urmând să fie re-testați o dată pe săptămână în acest interval de timp. Opt dintre aceștia au rămas pozitivi până la opt zile după externare.

„Principala noastră descoperire e că până la jumătate dintre pacienți pot continua să împrăștie virusul după vindecare (…) E posibil ca această perioadă să fie mai lungă pentru cazurile mai severe”, menționează autorii, conform sursei citate.

Momentan, grupul analizat în cadrul acestui studiu este prea mic pentru a înțelege parcursul virusului în organismul nostru după vindecare. Autorii explică și că virusul poate acționa diferit în alte grupuri sau condiții.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
325

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
343

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
209

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...