Drumurile lungi spre destinații îndepărtate, cu ore întregi pe scaune incomode de mașină, tren, avion, „constipația călătorului”, de care suferă circa 80% din populație atunci când schimbă mediul, consumul de alcool seara, la terase, și de mâncare fără limite în stil all-inclusive – aceștia sunt doar câțiva din factorii care agravează boala hemoroidală în perioada vacanțelor.
Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg, explică, pe larg, care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac pacienții în concediile de vară, de ce se complică hemoroizii și care sunt recomandările de care trebuie să ținem cont.
„Persoanele care suferă de hemoroizi trebuie, în primul rând, să aibă grijă la drum. Orele lungi petrecute pe scaunul mijlocului de transport cu care călătoresc reprezintă un factor agravant. Când stăm mult în fund, sângele băltește în zonele joase, ceea ce afectează boala hemoroidală. Asociat cu obezitatea, se face o compresie la nivelul unor vasele importante, ceea ce duce la o stază în zona pelvină. Recomand pauzele din oră în oră, în care să ne ridicăm, să facem câțiva pași, să ne punem sângele în mișcare. E foarte important pentru că ne modifică statica și circulația venoasă”, explică expertul.
Odată ajunși la destinație, mare atenție la alimentație! „Constipația călătorului” este o problemă de care suferă mai bine de 80% din populația adultă. Apare din cauza schimbării mediului, a rutinei de acasă, a băii, din cauza meselor copioase, bogate în proteine și grăsimi. În vacanță, puțini mai sunt cei care mănâncă cereale integrale cu iaurt la micul dejun sau o salată ușoară seara, la cină. Iar amânarea nevoii de a merge la toaletă, din cauza programului imprevizibil, cu excursii sau ieșiri cu grupul de prieteni, favorizează de asemenea constipația.
„Scaunele tari zgârie mucoasa și venele hemoroidale, apar complicații, cum ar fi dureri, fisuri anale, tromboze, sângerări, chiar prolaps rectal. Apoi, efortul de eliminare pune presiune suplimentară pe venele hemoroidale, care se dilată și se inflamează. Constipația duce la complicații și la avansarea hemoroizilor. Pentru a o preveni, recomand consumul de fibre. Ele stimulează peristatica și ne ajută să avem un tranzit intestinal normal, un scaun normal. Fibrele se găsesc în fructe și legume proaspete, în cereale integrale, în semințe de in, tărâțe de psyllium etc.”, spune Dr. Andronesi. Continuarea pe doctorulzilei.ro...