Colegiul Medicilor din România cheamă în instanță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), existând nemulțumiri cu privire la bugetul alocat în 2025 pentru decontarea serviciilor din sănătate.
Colegiul Medicilor a dat în judecată CNAS
Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, 29 decembrie, de CMR, reprezentanții instituției au depus actele prin care este dată în judecată Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
CMR solicită instanței să oblige CNAS să facă publică Nota de fundamentare a bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate propusă Ministerului de Finanțe pentru a întocmi Bugetul de Stat și Bugetul de Asigurări Sociale pentru anul viitor.
Totodată, CMR vrea ca CNAS să furnizeze „informațiile de interes public constând în Proiecția/limitele bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, transmise de Ministerul de Finanțe pentru anii 2025 şi 2026”.
„Medicina din România are nevoie de finanțare corespunzătoare”
Sâmbătă, 28 decembrie, instituția a trimis o scrisoare deschisă președintei CNAS, Valeria Herdea, în care erau solicitate „răspunsuri clare” privind aceste chestiuni. CMR precizează că medicina din România are nevoie de finanțare corespunzătoare.
De asemenea, Colegiul Medicilor punctează că este necesară o relație cu CNAS bazată pe ideea de transparență și a unui parteneriat corect, ci nu o relație construită pe „prietenie sau subordonare”. precizează Fanatik.ro
„Reprezentanții CNAS au transmis un document (după mai multe solicitări, reveniri şi notificări transmise de CMR inclusiv în spațiul public) în care se invocă texte de lege.
Dar PRACTIC NU RĂSPUND CLAR LA SOLICITAREA CMR şi anume – NOTA DE FUNDAMENTARE pe care CNAS a realizat-o pentru întocmirea Bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate pe domenii de asistență, transmisă Ministerului de Finanțe pentru întocmirea Bugetului de Stat şi a Bugetului de Asigurări Sociale pentru anul 2025, din care să reiasă că solicitările CMR au fost luate în calcul şi transpuse de CNAS în respectiva Notă de Fundamentare”, transmite Colegiul Medicilor.
Mai mult, CMR solicită CNAS să explice motivul cererii de emitere a actelor adiționale la contractele de furnizare de servicii medicale în asistență medicală primară şi ambulatoriul de specialitate pentru întreaga durată a anului viitor.
„Adresa transmisă către CMR de CNAS în data de 24.12.2024 NU aduce clarificări privind suportul legal al angajării unor contracte pentru orice perioadă în care nu este precizată valoarea contractului, element obligatoriu oricărui contract civil”, adaugă CMR.