Cifrele care ne îngrijorează: neprezentarea și lipsa medicilor de familie scad rata de vaccinare în Botoșani

Cifrele care ne îngrijorează: neprezentarea și lipsa medicilor de familie scad rata de vaccinare în Botoșani

Cu toate că vaccinarea este o procedură medicală imperioasă pentru evitarea dobândirii unor boli sau virusuri, principala cauză, în ceea ce privește județul Botoșani, a ne-aplicării acestei măsuri este neprezentarea. În același timp, alte cifre îngrijorătoare sunt cele care definesc personalul medical din județ.

Într-un raport întocmit de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, se arată că ratele vaccinării au scăzut, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind centralizate date până în luna septembrie. Astfel, sute de copii au rămas fără doza necesară, pentru fiecare categorie de vaccin  în parte. 37,4% dintre copiii care necesitau un anumit tip de vaccin au rămas restanțieri din cauza neprezentării, iar nu din alte motive, precum: nașterea în străinătate (29,2%), contraindicația medicală (19,4%) sau refuzul (12,8%), următoarele trei cauza din clasamentul motivelor ne-vaccinării.

Un alt semnal de alarmă a fost tras de DSP în legătură cu numărul celor care pot aplica un vaccin.

O altă cauză a creșterii numărului de restanțieri o reprezintă lipsa medicilor de familie în unele localități. Din discuțiile purtate cu reprezentanții Colegiului Medicilor Botoșani, în ultimii trei ani nu a fost înregistrată nici o solicitare din partea unor medici de familie noi, pentru a înființa cabinete în județ”

, precizează Teodor Ferariu, director executiv al DSP Botoșani.

Mai exact, în județul Botoșani există 100 de asistenți medicali comunitari, însă numai cinci sunt în municipiul Botoșani, unde este nevoie de minimum zece, și doar doi în municipiul Dorohoi, unde sunt necesari șase.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a evita apariția de epidemii. Medicii susțin că vaccinurile salvează în fiecare an trei milioane de vieți și previn 30 de boli infecțioase.

În România, rata de vaccinare a coborât până la 67% pentru unele vaccinuri cuprinse în Programul Național de Imunizare, conform statisticilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
255

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
314

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
709

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...