Medicul Iulian Preda, șeful Secției de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, și-a exprimat nemulțumirea față de nivelul de implicare al colegilor săi din cadrul unității medicale.
Mai exact, medicul a arătat faptul că secția al cărei șef este produce mai mult decât celelalte compartimente și secții din cadrul spitalului. Asta în condițiile în care, susține medicul, secția sa este „extrem de chinuită”, comparând-o cu un „batalion disciplinar”.
Mii de zile de concediu neluate
Cadrul medical a declarat că pe Secția de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani ar mai fi nevoie de: șapte asistente medicale, un medic chirurg, trei infirmieri, trei brancardieri și șase îngrijitori.
Pe lângă asta, medicul susține că există posturi de asistente care în normativ apar ca fiind ocupate, însă ele de fapt sunt ocupate „cu ghilimelele de rigoare”. Adică, acele posturi sunt ocupate de mame aflate în concediu de creștere a copilului.
„Mi-ar mai trebui încă un medic chirurg, încă șapte asistente medicale. Să nu uitați că această meserie este eminamente feminimă. Fetele tinere mai pot rămâne și gravide, mai fac copii și trebuie să stea în concediu și trebuie să respectăm asta. De asta aceste locuri ocupate pe secție sunt ocupate doar cu ghilimelele de rigoare, deoarece doamnele sunt în concediu de maternitate. Am 12 infirmieri și mi-ar mai trebui vreo trei, la brancardieri am unul și mi-ar mai trebui vreo trei. La îngrijitori am șase și îmi mai trebuie șase ca să funcționăm moral, etic și legal. Secția mea este extrem de chinuită, este un fel de batalion disciplinar”, a declarat dr. Iulian Preda, șeful Secției de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
Cu toate acestea, medicul arată că secția pe care activează produce mai mult decât celelalte compartimente ale spitalului.
„Spitalul Județean are în acte 60 de compartimente și secții. Secția mea produce în fiecare lună din tot bugetul spitalului între 23 și 28,3%. Stau și mă întreb ce fac acei respectivi 53 sau 59”, spune medicul Iulian Preda.
Cadrul medical a fost întrebat dacă este supărat pe cei care nu își fac treaba. Acesta a precizat că nu este supărat pe ei, arătând că el nu este „la fel de șmecher ca ei”. De exemplu, medicul Iulian Preda a menționat că are asistente pe secție care trebuie să ia 2.000 de zile de concediu de odihnă.
„Nu sunt supărat pe medicii care nu își fac treaba. Bravo lor, că eu nu sunt la fel de șmecher să fac ca ei. Recunosc această neputință. Eu vreau ca ai mei, echipa mea, familia mea să o ducă bine. Fac parte din cel mai tare colectiv din spitalul județean, dar toți o să spună la fel (...) Am anunțat că fetele mele aveau nevoie de 2.000 de zile de concediu de odihnă, neluate”, a completat dr. Iulian Preda.
„Cine muncește să primească bani” / „S-au îmbolnăvit pe parcursul meseriei”
Astfel, medicul arată că modalitatea prin care sunt acordate salariile medicilor ar trebui schimbată, deoarece legea este permisivă.
„Din punctul meu de vedere, da. Cine muncește să primească bani. Cuvântul este șmecher și este o breșă legală. Eu dacă nu vreau pot să nu îmi fac nicio gardă”, susține cadrul medical.
Ca în orice sistem și domeniu de activitate, și în sănătate există două categorii de oameni: cei care își dau interesul și muncesc, și cei care dau de greu și renunță.
Dr. Iulian Preda spune că are colegi care s-au îmbolnăvit după ani buni de activitate și, totodată, arată că tinerii care vin acum de pe băncile facultății fug de muncă.
„Când vii la un spital de stat știi ce te așteaptă. Aici nu vii să stai degeaba. Dacă vrei, te duci la un spital de recuperare, te duci în privat. Partea proastă este că mulți dintre doctorii care au venit aici s-au îmbolnăvit pe parcursul meseriei, după zece, cincisprezece ani de muncă. Eu mă refer la omul care a venit anul ăsta și după și-a dat demisia că nu-și găsește locul. După primul an de muncă îți dai demisia că nu te regăsești. Cum se numește asta?”, a completat medicul Iulian Preda.