Centrul de vaccinare cu AstraZeneca, evitat de botoșăneni

Centrul de vaccinare cu AstraZeneca, evitat de botoșăneni

Autorităţile sanitare din județul Botoşani atrag atenția asupra adresabilității scăzute în cazul unicului centru de vaccinare din municipiul-reşedinţă de judeţ în care se administrează serul AstraZeneca. Pe parcursul zilei de luni au fost imunizate cu acest ser numai şapte persoane, aflate la prima doză de vaccin, a afirmat marți coordonatorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei.

Potrivit acesteia, o soluţie pentru eficientizarea centrului deschis la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” ar putea fi constituirea unui flux de vaccinare cu Pfizer sau cu Moderna.

„Posibil să fie şi faptul că ne apropiem de sărbătorile pascale şi faptul că foarte mulţi, de teama de a avea efecte adverse la vaccin, doresc amânarea vaccinului. Au fost persoane care au anunţat, fie la centru, fie la DSP. Vaccinarea este voluntară şi, atâta timp cât fiecare om are dreptul să aleagă dacă se vaccinează sau nu, noi ca instituţie putem doar să îi convingem, dar nu putem obliga pe nimeni să se vaccineze. Decizia este a fiecăruia”, a precizat Adăscăliţei.

De la începutul campaniei de imunizare a populaţiei, în Botoşani au fost vaccinate 33.087 de persoane cu prima doză, în timp ce 19.571 persoane au beneficiat, deja, şi de doza a doua. În condiţiile în care populaţia oficială a judeţului este de 458.652 persoane, rata de vaccinare se ridică la 7,2%.

Rata de infectare la nivelul judeţului este de 1,37 la mia de locuitori.

 

Spune-ne opinia ta