Cele mai cunoscute mituri și adevăruri medicale!

Cele mai cunoscute mituri și adevăruri medicale!

Pentru mult timp s-a crezut ca un aport crescut de apa faciliteaza pierderea in greutate; drept urmare, multi dintre cei care incepeau o dieta de slabire recurgeau la acest truc. Dar este oare adevarat? In mare parte, da. Raspunsul la aceasta intrebare este unul mai mult sau mai putin retinut, deoarece depinde in primul rand de ceea ce intelegem printr-un consum crescut de apa, dar si de statusul medical al fiecarui individ.

In urma studiilor efectuate de-a lungul timpului, avand la baza acest subiect, au fost observate cateva efecte ale consumului crescut de apa in ceea ce priveste scaderea ponderala:

1. Ingerarea unei portii de 500 ml duce la o crestere a ratei metabolice de pana la 30% in primele 10 minute, ceea ce se traduce printr-o intensificare a arderilor calorice;

2. Persoanele care consuma peste 1 litru de de apa pe zi slabesc cu 2 kg mai mult fata de cei a caror aport nu depaste 1 litru pe zi;

3. Aportul de apa cuprins intre 1-1,5 litri pe zi, timp de mai multe saptamani determina, pe langa o scadere ponderala, un indice de masa corporala mai mic, precum si o scadere a circumferintei abdominale si o reducere a tesutului adipos;

4. Rezultate semnificativ mai bune, in ceea ce priveste scaderea ponderala, au fost observate in cazul consumului de apa la o temperatura scazuta, prin simplul fapt ca organismul, pentru a incalzi apa si a o aduce la temperatura corpului, are nevoie de mai multa energie, energie furnizata de arderea caloriilor;

5. Consumul apei inainte de masa reduce apetitul, indeosebi in cazul persoanelor de varsta mijlocie, precum si al varstnicilor.

Corpul nostru este constituit in proportie de peste 60% din apa. Fiecare organ si tesut din organismul nostru este dependent de apa pentru a putea sa isi mentina functiile in vederea supravieturii.

Atunci cand organismul este privat de necesarul sau zilnic de apa apare deshidratarea, primele semne fiind reprezentate de aparitia oboselii.

Intrebarea care se pune in aceasta situatie este: cata apa trebuie sa bem zilnic? Este necesar sa subliniem faptul ca nu exista o anumita cantitate de apa general valabila pentru toti indivizii, de aceea, fiecare persoana ar trebui sa consume apa atunci cand simte nevoia.

Ca urmare a rezultatelor obtinute pe baza unor studii despre nivelul de hidratare al populatiei s-a constatat ca un procent semnificativ de oameni nu consuma suficienta apa, lucru ce a dus la emiterea unor serii de recomandari ce vizeaza persoanele fizic-sanatoase, si anume: un necesar de aproximativ 3-4 litri de apa pe zi pentru barbati si respectiv 2-3 litri pentru femei, fiind luata in calcul si apa din alimente.

Semnele unui status de hidratare bun, in cazul persoanelor sanatoase sunt reprezentate de o aparitie rara a senzatiei de sete si de o culoare a urinei galben-deschisa spre incolora.

In cazul persoanelor cu diferite patologii precum: afectiuni renale (insuficienta renala etc.), afectiuni cardiace (insuficienta cardiaca etc.), afectiuni pulmonare etc., aportul de lichide se va face exclusiv conform recomandarilor prescrise de medicul curant.

Atentie! Consumul excesiv de lichide determina dezechilibre hidroelectrolitice majore, ce pot provoca decesul.

Consumul bauturilor fierbinti poate determina aparitia cancerului
Adevarat

Tuturor ne face placere sa savuram o cana de cafea fierbinte dimineata, iar in sezonul rece sa ne incalzim cu o ceasca de ceai sau un pahar de vin fierbinte. Toate aceste mici placeri, insa, pot avea consecinte negative asupra sanatatii noastre.

Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca bauturile foarte fierbinti (apa, ceai, cafea) au un potential cancerigen crescut, acestea putand cauza aparitia cancerului de esofag.

Cancer esofagian reprezinta a opta cea mai comuna forma de cancer la nivel mondial.

In evaluarea sa privind bauturile fierbinti, IARC afirma ca, in urma studiilor efectuate pe animale (soareci si sobolani), consumul bauturilor la o temperatura de peste 65 grade Celsius are efecte cancerigene, favorizand aparitia cancerului.

Unul dintre cele mai importante studii a efectuat pe populatia din China, rata de aparitie a cancerului esofagian fiind una dintre cele mai ridicate la nivel mondial.

Acesta a fost condus de catre Universitatea Peking din China intre 2004-2008, cu o perioada de urmarire ulterioara de 9 ani, pe un numar de peste 450000 de participanti cu varste cuprinse intre 30-79 ani, fara antecedete personale de cancer.

Subiectii au fost nevoiti sa completeze un chestionar cu intrebari referitoare la consumul de bauturi fierbiti, alcool si tutun.

Rezultatele au aratat o crestere a riscului de aparitie a cancerului esofagian, in special in cazul persoanelor care, pe langa consumul zilnic de bauturi fierbinti, consumau alcool si tutun.

Subiectii care consumau zilnic peste 15 gr de alcool, cat si lichide fierbinti, prezentau un risc de 5 ori mai crescut decat cei care consumau sub 15 gr de alcool zilnic si doar ocazional bauturi fierbiti.

Fumatorii care consumau lichide la temperatura crescuta erau de 2 ori mai susceptibili de a dezvolta leziuni cancerigene, fata de nefumatorii a caror aport de bauturi fierbinti era de cel mult o data pe saptamana.

In ciuda faptului ca rezultatele au fost neconcludente in ceea ce ii priveste pe subiectii care consumau doar bauturi fierbinti, neputandu-se astfel demonstra efectele sale cancerigene, s-au observat o serie de modificari de la nivelul mucoasei esofagiene.

Prin agresiunile termice repetate la care este expusa mucoasa esofagiana, prin consumul zilnic de bauturi fierbinti, la nivelul acesteia apar modificari descrise ca iritatii cronice ce sunt un teren propice pentru dezvoltarea neoplazica.

In consecinta, sfatul este acela de a evita sa bem lichide foarte fierbinti si de a le consuma la o temperatura pe cat posibil sub 65 grade Celsius.

Alcoolul ne ajuta sa dormim mai bine
Mit

Intrucat vreme indelungata s-a crezut ca alcoolul ne ajuta sa adormim mai repede si ne imbunatateste somnul, acesta a devenit unul dintre cele mai folosite “somnifere”.

Ca atare, ceea ce la inceput a fost o simpla anecdota a devenit ulterior unul dintre cele mai studiate subiecte, primul studiu intreprins avand loc in anul 1930. Conform rezultatelor obtinute insa, alcoolul nu aduce niciun beneficiu asupra somnului.

Efectele consumului de alcool inainte de culcare:

- determina o incetinire a undelor delta si o activare a undelor alfa, ceea ce se traduce printr-un somn mai superficial, “de veghe” ce afecteaza procesele de memorare si invatare;

- desi somnul vine mai repede, acesta se termina la fel de repede, somnul fiind unul foarte fragmentat;

- majoritatea celor care folosesc acest truc nu viseaza, fiind privati in acest caz de una dintre cele mai odihnitoare faze ale somnului;

- poate determina aparitia insomniei.

Sfaturi pentru un somn odihnitor:

- evitati consumul de cofeina, alcool si tutun cu cateva ore inainte se culcare;
- incercati sa mergeti la somn la aceeasi ora, in fiecare seara;
- faceti exercitii fizice in timpul zilei.

Citeste continuarea pe sfatulmedicului.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
14

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
27

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
63

Înaintea sărbătorilor pascale, polițiștii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale ...