Când este periculoasă o tumoră pe creier? Răspunsul unui medic din Iași pentru o botoșăneancă îngrijorată!

O botoșăneancă a cerut sfatul medicilor după ce mama sa a primit un diagnostic foarte dur: tumoră pe creier.

„Mama mea are 63 de ani și de vreo câțiva ani se plânge că nu mai aude la fel de bine cu urechea dreaptă și amețește, fără un motiv anume”, a povestit Anca Ștefan, din Botoșani.

Dacă inițial a crezut că este vorba despre vârstă și oboseală, lucrurile aveau să se complice rapid: nu mai putea merge drept și avea o stare generală modificată. Au mers la medic și în curând, în urma unor analize, a venit și diagnosticul: tumoră pe creier.

”La insistența familiei, a făcut un RMN și i s-a spus că are neurinom de acustic pe partea dreaptă, adică o tumoră pe creier, i-a explicat medicul mamei. A fost șocant, mai ales că nu am înțeles care este cauza”, spune Anca.

Îngrijorată, familia a decis să ceară și sfaturile medicilor din Iași.

Potrivit doctorului Marius Dabija, medic primar neurochirurg, directorul medical al Spitalului Clinic de Neurochirurgie Iași, este nevoie de un nou consult amănunțit la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu”, serviciul de Neurochirurgie Iași, ”evident cu trimitere de la un medic din Botoșani”.

”O a doua opinie poate lămuri mai bine situaţia!”

Încă de la început, medicul din Iași a dorit să transmită o veste bună: este vorba despre o tumoră non-canceroasă.

”O a doua opinie poate lămuri mai bine situaţia și poate să vă ofere şi soluţii terapeutice de care nu puteţi beneficia la spitalul municipal. Dar, ca să vă dau o veste bună, trebuie să știți că neurinomul de acustic (NA) este o tumoră benignă (non-canceroasă), care se dezvoltă din teaca de mielină a unuia din nervii vestibulari, din așa-numitele celule Schwann, de aceea denumirea corectă știinţific este de „schwannom vestibular”, a explicat dr. Marius Dabija, medic primar neurochirurg.



Particularitatea acestui „schwannom vestibular” este că se dezvoltă într-un spaţiu restrâns, în contact cu trunchiul cerebral, cerebelul și cu o parte din nervii cranieni, mai ales nervul acustic și facial, dar și nervul trigemen și glosofaringian, atunci când ajunge la dimensiuni mari. Crescând, neurinomul de acustic deplasează și comprimă aceste structuri, ceea ce determină simptomatologia, spune medicul ieșean.

”NA este o tumoră frecventă, reprezentând cca 15-20% din tumorile cerebrale la adulţi. Trebuie subliniat caracterul benign al tumorii, care nu invadează formaţiunile nervoase învecinate și nu metastazează. O foarte mică parte din neurinoame au caractere de agresivitate histologică, ceea ce poate cauza recidive locale. Fiind o tumoră benignă, cu creștere lentă (1-5 mm/an, în medie), neurinomul de acustic evoluează mult timp asimptomatic, simptomele inițiale fiind discrete, o hipoacuzie, adică scăderea auzului, unilaterală, fiind de foarte multe ori tolerată și imperceptibilă pentru pacient”, a menționat dr. Marius Dabija, medic primar neurochirurg.

În majoritatea cazurilor nu există o cauză cunoscută de apariție a neurinomului de acustic, fiind vorba de cazuri sporadice, care nu se transmit genetic descendenţilor. În cadrul diviziunii normale a celulelor Schwann din teaca nervului vestibular se produce o mutație genetică care determină înmulțirea necontrolată a acelei celule.

Simptomele care trag semnalul de alarmă

”Simptomele pe care le acuză pacienții sunt: pierderea completă sau parțială a auzului la nivelul urechii afectate; pareză facială, inclusiv dificultate în a închide ochiul și a zâmbi pe partea pe                                                                                                                                 care se află tumora; tulburări de mers și echilibru; senzația de presiune în ureche; greață; vărsături și modificări ale reflexului cornean.

Dacă tumorile ajung să aibă dimensiuni mari, acestea pot să comprime o serie de structuri de vecinătate foarte importante, cu apariția de manifestări neurologice: afectarea secreției glandelor salivare, pierderea gustului în cele 2/3 anterioare ale limbii, pierderea sensibilității la nivelul feței (hipoestezie facială), semne de creștere a presiuni intracraniene”, mai adaugă dr. Marius Dabija, medic primar neurochirurg. Citește integral în Ziarul de Iași...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani!

astăzi, 13:40

Zi de doliu în familia interpretului Igor Cuciuc. Singurul lui copil, Andreea, este petrecut pe ultimul drum. Mii de oameni s-au adunat la biserica din incinta Cimitirului Central de pe strada A...

Crește valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge, câți bani vor primi românii!

astăzi, 13:29

Din anul 2025, valoarea maximă a unui tichet de masă pentru cei care donează sânge va crește cu patru bani față de actuala valoare și va ajunge la 40,04 lei. Donatorii de sânge vor ...

45 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari medici botoșăneni: Academicianul care a combătut malaria în România și Africa!

astăzi, 13:09

Medicul parazitolog Gheorghe O. Lupaşcu, membru corespondent al Academiei Române, s-a născut la 22 martie 1908, la Botoşani. S-a stins din viață la vârsta de 71 de ani, pe 19 noiembri...