În general oamenii diagnosticaţi cu o astfel de boală, şi care lucrează în străinătate, nu au răbdare să urmeze tot tratamentul recomandat, ce durează cel puţin şase luni. Unii ajung să renunţe benevol la tratament şi semnează pe proprie răspundere externarea. Legislaţia nu prevede obligarea unui pacient la tratament, decât în cazul unor boli psihice, şi atunci printr-o hotărâre judecătorească.
„Pur şi simplu semnează că pleacă pe propria răspundere. Şi va călători într-un avion sau autocar plin cu oameni, copii, posibili noi pacienţi cu TBC. Iar când vor ajunge acolo, după un timp, organismul lor va ceda”, a spus un medic specialist pneumolog.
Condiţiile precare de muncă şi de trai, atât în ţară cât şi în străinătate, ar putea duce la contactarea bolii, însă cum pacienţii nu cooperează, nu se ştie cu exactitate de unde a fost căpătat Bacilul Koch.
Potrivit medicilor, în ultima perioadă au fost în evidenţe zece pacienţi, care s-au întors la muncă în Spania, Italia, Grecia sau Mare Britanie.