Medicii botoşăneni trag un semnal de alarmă. Tot mai mulţi tineri încep să sufere de afecţiuni grave cardio-vasculare. Mulţi le descoperă după ce ajung în stare gravă la urgenţă. Stilul de viaţă este principalul factor declanşator, scrie adevărul.ro.
Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică din Botoşani, aproximativ 20% din populaţia judeţului suferă de boli cardio-vasculare. Adică în jur de 70.000 de oameni. Medicii spun că situaţia este îngrijorătoare în general şi nu doar la nivelul judeţului. De aproximativ 10-15 ani, tot mai mulţi tineri sub 40 de ani ajung în stare gravă la spital din cauza bolilor cardio-vasculare. Afecţiuni, care acum 30 de ani, erau comune mai ales persoanelor trecute de 65 de ani. Specialiştii spun că limita de vârstă privind afectarea sistemului cardiac şi circulator a scăzut drastic din cauza stilului de viaţă defectuos, mai ales a alimentaţie nesănătoase, a fumatului şi a consumului de alcool, notează adevărul.ro.
Infarctul miocardic seceră şi tinerii până în 40 de ani
Conform cazuisticii din ultima perioadă, cardiologii botoşăneni au realizat că tot mai mulţi tineri sub 40 de ani ajung la spital în stare gravă după ce au făcut infarct miocardic, o afecţiune care dădea bătăi de cap, în general, persoanelor vârstnice.
” În ultima perioadă mai mulţi tineri sunt diagnosticaţi cu afecţiuni cardiovasculare. Se prezintă în Unitatea de Primire a Urgenţelor cu criză de angină pectorală, infarct miocardic. Medicii cardiologi se confruntă cu numeroase cazuri de infarct miocardic la persoane sub vârsta de 40 de ani. Infarctul miocardic acut este o boală gravă cu mortalitate mare care a început să aibă o incidenţă crescută şi la persoanele tinere. În special la bărbaţi activi cu vârsta de până la 40 de ani.”, spune Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Botoşani.
Alcoolul, ţigările, grăsimile şi determinatul genetic
Medicii spun că există mai mulţi factori favorizanţi ai apariţiei bolilor cardiovasculare şi la persoanele tinere. În primul rând, spune Corneliu Saradan, medic în cadrul DSP Botoşani, este vorba despre factorii modificabili, adică cei care ţin de stilul de viaţă al fiecărei persoane. Cele mai mari bătăi de cap le dă hipertensiunea arterială, având ca factori de risc tocmai un stil de viaţă nesănătos.
” Foarte mare atenţie la consumul de sare, sarea reţine apa şi poate creşte tensiunea arterială, la consumul de alcool şi stres”, precizează medicul Corneliu Saradan. Totodată un alt factor este fumatul care crează vaso-constricţie şi poate duce la diferite probleme majore la nivel cardiovascular. Deloc de neglijat este consumul de carne grasă şi produse procesate care cresc nivelul colesterolului. Creşterea nivelului colesterolului îngustează venele şi arterele ducând la apariţia accidentului vasculare cerebral.
Medicii recomandă atenţie şi celor care au părinţi sau bunici hipertensivi sau cardiaci, fiind afecţiuni care se pot transmite genetic.
Sursa: Adevărul.ro