Autoritățile iau măsuri cu privire la problema instalației electrice a Secției de Boli Infecțioase

Autoritățile iau măsuri cu privire la problema instalației electrice a Secției de Boli Infecțioase

Prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a atras, marţi, atenţia asupra stării proaste a instalaţiei electrice a Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati", subliniind existenţa riscului unui incendiu.

El a declarat, într-o conferinţă de presă, că instalaţia electrică a acestei secţii exterioare a SJU este subdimensionată şi nu face faţă consumurilor actuale, care au crescut ca urmare a utilizării unui număr ridicat de concentratoare de oxigen, dar şi a utilizării unor surse suplimentare de căldură.

„O instalaţie care nu are cum să suporte un număr atât de mare de concentratoare. Situaţia de la Secţia de Boli Infecţioase este aceeaşi situaţie cu care am început această epidemie, dar la început nu aveam atâtea concentratoare pe care le-am primit din donaţii şi prin programul naţional al Guvernului României. Oricât ne-am dori, pandemia nu se termină astăzi şi nici peste o lună şi atunci trebuie să luăm măsuri. Este firesc că o instalaţie proiectată în anii '70-'80 nu poate face faţă unor astfel de situaţii", a spus Nechifor.

El a cerut Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) să reia verificările la Secţia de Boli Infecţioase şi să instruiască personalul medical pentru a interveni când situația o impune. Autoritățile susțin că vor dispune măsurile necesare, astfel încât să fie evitate tragedii precum cele de la Spitalul Judeţean din Neamţ sau de la Institutul „Matei Balş" din capitală.

Prezentă în cadrul conferinței, coordonatorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei, a declarat că va solicita conducerii spitalului să asigure condiţii bune de încălzire a saloanelor, astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să utilizeze surse externe de căldură.

Spitalul ar trebui să verifice sursa de căldură, să fie căldură în aceste încăperi, pentru ca pacienţii să nu folosească aceste surse de căldură externe. Pacienţii cu COVID au frisoane. Normal că seara, dacă este frig în salon, fac demersurile necesare pentru a se încălzi. Dacă instalaţia centralizată a secţiei nu permite căldura optimă în salon, fiecare îşi găseşte o soluţie să se încălzească", a afirmat Adăscăliţei.

 

Spune-ne opinia ta