Autoritățile anunță debutul celui de al cincilea val pandemic, în contextul infectărilor Omicron (video)

Autoritățile din Botoșani se pregătesc pentru o nouă creștere exponențială a infectărilor COVID-19, susținând că statisticile relevă începutul celui de al cincilea val pandemic, în contextul apariției primelor cazuri de îmbolnăvire cu tulpina Omicron.

Potrivit managerului Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței, patru persoane din județ au fost diagnosticate cu noua variantă de coronavirus, urmând a fi trimise mai multe probe biologice spre a fi supuse secvențierii într-un laborator din Iași. Dintre cei patru bolnavi, doar unul a necesitat internare.

„Un singur caz am înțeles, din cei patru, s-a prezentat la Infecțioase în zona Covid-19 și este internat. În rest, ceilalți prezintă forme ușoare. Deocamdată nu avem detalii cum evoluează această tulpină. Însă, pot să vă spun că sunt foarte multe reinfectări. Una dintre persoanele infectate cu această tulpină Omicron a fost în urmă cu un an infectată cu Coronavirus. Numărul persoanelor vaccinate și care s-au îmbolnăvit este mult mai mic față de numărul celor nevaccinați și care s-au îmbolnăvit”, a spus Adăscăliței.

53 de persoane din județul Botoșani au fost diagnosticate cu COVID-19, în ultimele 24 de ore. Oficialul DSP a afirmat că, deocamdată, numărul de paturi alocate pacienților infectați este suficient, iar suplimentarea se va face treptat, în funcție de evoluția epidemiologică.

În valul pandemic anterior, pentru bolnavii de COVID-19 au fost repartizate peste 430 de paturi, dintre care 234 în cadrul Spitalului Județean de Urgență (108 pe Secția de Boli Infecțioase, 18 la Terapie Intensivă, 18 la Pediatrie, 72 pe Secția Medicală I), 78 la Spitalul de Recuperare, 72 la Spitalul de Pneumoftiziologie și 75 la Spitalul Municipal din Dorohoi.

„Acestea sunt paturi pe care le considerăm că ar fi un număr maxim pe care le putem folosi, pentru a da șansă și celorlalți pacienți, care nu sunt COVID, să primească tratament la nivelul județului Botoșani și mă refer la cei cu boli cardiovasculare, neurologici, chirurgicali și așa mai departe, pentru a nu transforma toate spitalele în spitale COVID. Dacă va fi nevoie, se vor transforma și alte secții. Noi sperăm să nu ajungem să transformă  foarte multe secții în secții COVID”, a afirmat managerul DSP.

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, spune că vor fi amenajate și spații de carantinare a imigranților. Cu toate că astfel de măsuri au fost dispuse și în perioada de debut al pandemiei, încă nu s-a creat un cadru legislativ pentru plata cazării și a hranei, astfel că există posibilitatea unor noi litigii.

„Ideea este să ne pregătim pentru viitor, în condițiile în care vor intra în țară migranți ilegal și atunci automat vor trebui să intre în carantină și noi va trebui să le asigurăm spații de carantinare. În condițiile în care știți foarte bine că nu există cadru legal, pentru asigurarea hranei și plata serviciilor de cazare. În municipiu sunt spațiile clasice pe care le-am avut pe planul de iarnă și în celelalte localități avem spații identificate sau dacă autoritățile publice locale identifică alte spații de cazare pentru astfel de activități. Asta este o problemă de noutate, cel puțin în cazul județului nostru”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.

De asemenea, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) a derulează acțiuni periodice de verificare a modalității în care funcționează și sunt utilizate instalațiile electrice și de oxigen din unitățile sanitare. Cadrele medicale sunt instruite să manipuleze dotările în condiții de siguranță, să prevină și să reacționeze în cazul unor incidente și stări de risc.

„Din trei în trei ore, prin dispoziție a domnului inspector general și a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, asigurăm controlul la nivelul secțiilor ATI, sunt monitorizați anumiți factori de risc pentru a nu depăși și a crea riscul unor explozii și incendii. Secția ATI a Spitalului Județean este la nivelul 7, ceea ce face dificilă orice intervenție în situație de urgență, atât în ceea ce privește evacuarea, cât și protejarea echipamentelor medicale. În anul 2021, au fost efectuate cel puțin 3 instruiri în toate unitățile medicale. Se iau în calcul exerciții, având în vedere și riscul pandemic”, a spus Dan Decebal Muraru, inspectorul-șef al IJSU.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta