Nașterea naturală poate debuta oricând între 38 şi 41 săptămâni. Însă, indiferent de calea de naștere, se poate întâmpla să apară înainte de termen diferite situații neprevăzute.
Medicul ginecolog Alexandra Ciobanu dă exemple de ”situații neprevăzute”: dilatarea colului, ruperea membranelor, dureri, hemoragie, dilatarea colului uterin (în această situație este vorba de o naştere prematură sau iminentă de naştere prematură).
Pe tot parcursul sarcinii pot apărea contracții uterine, și in funcție de momentul când apar, acestea se simt ca durerile menstruale sau ca o senzație de apăsare şi întărire a uterului. Dacă nu sunt complicații serioase, aceste contracții se pot trata uşor, mai spune medicul botoșănean.
Atenție la contracțiile false!
După 28 săptămâni, pot apărea fiziologic contracțiile false (Braxton-Hicks), dacă copilul îşi schimbă poziția, loveşte mai tare sau mama îşi mângâie excesiv burta, deoarece uterul este un organ contractil care reactioneaza la stimulare. ”Unele paciente nu percep aceste contracții ca fiind dureroase sau deranjante, însă altele se sperie, întrucât le resimt ca un disconfort puternic”, precizează medicul ginecolog Alexandra Ciobanu.
Ca idee generală, adaugă medicul, orice contracție care NU este de naştere va ceda spontan în decurs de maximum 2-3 ore cu repaus şi tratament cu antispastice (No Spa, Buscopan-întotdeauna conform recomandărilor medicului care va urmărește sarcina) și, la anumite cazuri, administrarea de progesteron.
NU există tratament pentru durerile nașterii!
Durerile de naştere NU POT FI OPRITE sau ameliorate în nici un fel, nu există niciun tratament cunoscut care să le poată stopa.
”Odată apărute, nu se vor opri decât după ce iese copilul, iar apoi reapar pentru expulzia placentei şi continuă din ce în ce mai rar în următoarele zile pentru a elimina lohiile şi a ajuta uterul să nu sângereze exagerat şi să involueze (sa revină la dimensiunile dinaintea sarcinii) corect”, spune dr. Alexandra Ciobanu.
Durerile din travaliul adevărat sunt inițial mai rare, la 20 minute interval, dar devin din ce mai dese (până la 1 minut distanță când se apropie momentul expulziei), mai lungi (până la 25-30 secunde) şi din ce în ce mai intense și nu vor ceda indiferent de ce poziție stați, dimpotrivă, vor fi din ce în ce mai intense.
Când pleci la spital!
”Dacă aveți deja dureri la 15 minute şi de cel puțin 2-3 ore, după ce ați administrat un antispastic, este recomandat să vă porniți spre spital”, spune medicul.
Membranele (apa) se pot rupe spontan, fără niciun fel de contracții sau alți factori, inclusiv în somn, iar dacă asta se întâmplă, indiferent dacă aveți sau nu contracții, este cazul să porniți spre spital.
Alteori, pe măsură ce travaliul evoluează, membranele se pot rupe oricând, dar uneori se ajunge chiar la dilatație completă fără să se rupă apa.
Ce înseamnă naştere declanşată?
Medicul ginecolog explică, totodată, și ce înseamnă o ”naștere declanșată”: col dilatat minimum 2 cm (cu sau fără apa ruptă), contracții uterine dureroase la 5 minute (sau minimum 2 contracții în 10 minute).
”Deci naşterea nu e declanşată doar pentru faptul că sunt contracții, chiar şi la interval mai mic de 5 minute. Sau, dacă există un col dilatat fără contracții la 5 minute, iar nu este naştere declanşată”, spune medicul botoșănean
În concluzie, este cazul să mergeți la spital în următoarele situații:
-dacă se rupe apa
-dacă apar dureri care nu cedează la tratament plus repaus şi devin din ce în ce mai dese şi mai puternice.
-dacă nu mai simțiți copilul de câteva ore
-aveți hemoragie pe cale vaginală.
În cazul nașterii prin operatie cezariană mergeți la spital:
-pentru cezarienele programate-conform recomandării medicului care va urmărește sarcina.
-dacă ați mai născut prin cezariană în trecut (uter cicatricial), mergeți la spital cât mai repede, dacă aveți dureri puternice la nivelul cicatrici, s-a rupt apa sau au început contracțiile sistematizate, care nu au cedat după tratament antispastic.
”Dacă nu sunteți sigură de oricare din simptomele de mai sus, nu ezitați să comunicați din timp cu medicul dvs obstetrician, care vă va sfătui corect cum să procedați in cazul in care apare o situație neprevăzută”, a concluzionat dr. Alexandra Ciobanu.