Medicul epidemolog-șef din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, Irina Alecu, a subliniat că, deși județul Botoșani cunoaște o scădere semnificativă a numărului de noi îmbolnăviri cu virusul Covid-19, este imperios necesar ca regulile de protecție să fie respectate întocmai în timpul campaniei electorale și, mai ales, pe 27 septembrie a.c., atunci când vor avea loc alegerile locale.
Miercuri, Botoșani a coborât încă două locuri în clasamentul național privind numărul persoanelor infectate cu COVID, de la debutul pandemiei până în prezent, situându-se pe poziția 20. Irina Alecu a tras atenția, însă, asupra dificultății identificării de către epidemiologi a sursei infectării în multe dintre cazuri.
„Din păcate, chiar dacă Botoșani, în ultimele săptămâni, se remarcă cu o scădere semnficativă a numărului de cazuri, avem în continuare cazuri la care găsim foarte greu sursa de infecție. Alegerile vor veni după o perioadă de concendii, când foarte multă lume a călătorit în diverse zone, persoane tinere care au călătorit și care vor dezvolta simptomatologie ușoară pe care foarte ușor o vor ignora, dar care simpomatologie nu va însemna ca nu va putea să-i infecteze pe cei din jur. Extrem de important în tot ce înseamnă virusul acesta este responsabilitatea protecției individuale”, a spus Alecu, în timpul întrunirii organizate de Instituția Prefectului în Amfiteatrul „Cornișei”, la care au fost invitați toți primarii și secretarii unităților administrativ-teritoriale din Botoșani.
Adunarea a avut drept scop informarea edililor și a secretarilor din cadrul primăriilor, referitor la normele care trebuie aplicate, în contextul epidemiologic pe care se pliază alegerile din această toamnă.
Epidemiologul-șef a făcut apel la puterea de a fi exemplu a factorilor decidenți locali.
„Dumneavoastră, ca lideri de comunitate va trebui să militați pentru aceste măsuri de protecție personală. Insistăm și rămâne cea mai eficientă metodă distanțarea socială și purtarea corectă a măștii. Am observat, de-a lungul timpului, că multă lume confundă prezența unei întruniri în aer liber cu un „nu mai purtăm mască”. Nu. Și în aer liber va trebui să purtăm mască, mai ales că suntem apropiați unul de celălalt. Acesta este principalul element pe care va trebui să îl implementați în tot ceea ce va însemna această activitate electorală, până la final. Să fiți un exemplu de purtare a măștii și să urmăriți cu abnegație și consecvență să poarte corect măștile. Și dezinfectantul este foarte important, vor fi multe strângeri de mână, discuții apropiate și deplasări dintr-o localitate în alta, din casă în casă, persoane despre care nu știm de unde au venit, unde au călătorit în ultimele două-trei săptămâni”, a explicat medicul Irina Alecu.