Dacă au anumite simptome medicale, 7 români din 10 (69%) caută pe internet informaţii despre ce boală ar putea indica acestea.
În urma căutărilor, 48% au declarat că s-au dus la medic, 22% au optat pentru tratamente naturiste, 13% au luat medicamente pe cont propriu, în timp ce 17% nu au luat nicio măsură.
Totodată, 81% dintre participanţii la sondaj au declarat că iau din când în când medicamente fără recomandarea medicului, însă doar pentru afecţiuni uşoare ca răceli, indigestii sau dureri de cap.
Alţi 14% dintre respondenţi au declarat că nu fac niciodată acest lucru.
Realizatorii sondajului încercau de fapt să afle cam câți români sunt dispuși să-și facă asigurări private de sănătate, însă rezultatele i-au făcut să-și pună mâinile în cap.
Rezultatele au arătat că peste 50% dintre români nu deţin şi nici nu şi-au propus să încheie o asigurare privată de sănătate.
Totodată, doar doi din zece români care nu au asigurare privată de sănătate vor să-şi facă una în următoare şase luni.
Două treimi dintre respondenţi au declarat că ar fi dispuşi să aloce o sumă lunară pentru servicii medicale private: 29% dintre aceştia au spus că ar aloca între 50 – 100 de lei, 16%, sub 50 de lei, 14%, între 100 – 300 de lei, iar 5%, peste 300 de lei.
Aproape jumătate, respectiv 48% dintre participanţii la studiu au declarat că nu îşi fac, o dată pe an, un set complet de analize, 30% dintre aceştia invocând lipsa de timp, 18% procedura greoaie din spitale, în timp ce 13% consideră că nu au nevoie de analize deoarece sunt sănătoşi.
În același timp, mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj, respectiv 53%, au spus că nu cunosc diferenţa dintre o asigurare privată de sănătate şi un abonament medical.