Alexandru Rafila: „România va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei"

Alexandru Rafila: „România va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, după confirmarea primului caz de variola maimuței în România, că țara noastră va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei, în momentul în care Comisia Europeană va finaliza achiziția, scrie Antena3.ro.

Primul caz de variola maimuței a fost anunțat, luni, în România. Virusul a fost depistat la un bărbat de 26 de ani din capitală care a fost internat la spital şi se află în stare bună.

România va primi vaccinuri împotriva variolei maimuței

În acest context, Alexandru Rafila, spune că țara noastră va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei.

„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2.500 de doze. Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată", a precizat ministrul Sănătății.

Uniunea Europeană pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei, a anunțat Comisia Europeană în 27 mai.

Vaccinul care va fi folosit este cel împotriva variolei, boală eradicată la nivel global, motiv pentru care vaccinul se produce în cantități mici.

Variola maimuței a ajuns în țara noastră. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București.

Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente.

Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza săptămâna trecută că „deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească”. OMS anunţa circa 780 de cazuri de variola maimuţei, confirmate în laboratoare medicale din 27 de ţări non-endemice. Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări în care boala nu este endemică este ”real”, transmite OMS

Peste 1.000 de cazuri confirmate de variola maimuţei au fost semnalate până în prezent în 29 de ţări în care boala nu este endemică, potrivit OMS.

„Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real, însă acest scenariu poate fi evitat”, a subliniat într-o confernţă de presă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în aceste ţări - spre deosebire de ţările endemice, între care Nigeria şi Republica Democratică Congo (RDC).

„OMS este deosebit de îngrijorată de riscurile pe care le reprezintă acest virus în grupuri vulnerabile, mai ales copii şi femei însărcinate”, subliniază Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directoarea Departamentului OMS de Boli Pandemice şi Endemice Sylvie Briand a transmis că „vaccinul împotriva variolei poate fi folosit în cazul variolei maimuţei, cu un nivel înalt de eficienţă”, însă Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că agenţia ONU ” nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuţei”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
680

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
229

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
178

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...