Al patrulea caz de variola maimuței, diagnosticat în România

Al patrulea caz de variola maimuței, diagnosticat în România

Un nou caz de variola maimuței, cel de-al patrulea, a fost diagnosticat în România, anunță joi Ministerul Sănătății. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România.

Potrivit Digi24.ro, pacientul s-a prezentat miercuri la un spital din București, după ce simptomele i-au apărut din data de 12 iunie.

Starea de sănătate a pacientului este bună, dar acesta a rămas internat, precizează Ministerul Sănătății.

Primul caz de variola maimuței din România a fost anunțat la 13 iunie. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, diagnosticat în urma investigațiilor de laborator, după ce prezentase simptome în urmă cu patru zile. Se pare că bărbatul s-a infectat de la o persoană apropiată care călătorise în ultima perioadă în mai multe țări din Europa, unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

A doua zi, în data de 14 iunie, Ministerul Sănătății a anunțat ca a fost diagnosticat un al doilea caz de variola maimuței în România. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani.

Miercuri, 15 iunie, Ministerul Sănătății a informat că a fost diagnosticat și al treilea caz de variola maimuței în România, un bărbat de 31 de ani.

Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Ce spune ministrul sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că variola maimuţei nu se transmite uşor şi nu necesită măsuri de precauţie ca în cazul infecţiei cu noul coronavirus, menţionând că nu se pune problema unei transmiteri comunitare a acestei boli, pentru că rata de reproducere este în jur de 0,3.

„Nu este vorba de o sensibilitate, este vorba mai degrabă de un comportament la risc, comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi, şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată, lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu-şi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Şi dacă există o expunere, în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci înseamnă că este bine ca persoana respectivă să se adreseze serviciului de boli infecţioase”, a explicat Rafila, întrebat dacă există o sensibilitate mai mare a bărbaţilor la această boală, având în vedere cele trei cazuri existente (la ora respectivă) în România.

El a mai spus, întrebat dacă recomandă şi folosirea prezervativului, că aceasta este o metodă care ar scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală.

„Totdeauna, când vorbim de o boală cu transmitere sexuală, prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă, ştiţi că cea mai infailibilă metodă este abstinenţa, aşa scrie în literatura din specialitate, dar folosirea corectă a prezervativului este o metodă care va scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală şi se dovedeşte că această boală este, în momentul de faţă, transmisă mai degrabă pe calea sexuală”, a evidenţiat Alexandru Rafila.

OMS convoacă comitetul de urgență

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, marți, că va convoca o reniune a comitetului său de urgență, în data de 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuței, boală extrem de contagioasă care a început să se răspândească în Europa, reprezintă „o urgență de sănătate publică de interes internațional”.

Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de coronavirus şi poliomielitei. Creşterea numărului de cazuri este „neobişnuită şi îngrijorătoare”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Considerăm că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali „ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a adăugat şeful OMS.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
20

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
116

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
26

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...