Academia Română a înființat Centrul Național pentru Cercetarea Creierului!

Centrul Național pentru Cercetarea Creierului a fost înființat de Academia Română, ca unitate de cercetare în coordonarea secțiilor: Secția de științe biologice, Secția de științe medicale și Secția de știința și tehnologia informației, la propunerea Grupului Român pentru Cercetarea Creierului.

Obiectivul principal al CNCC este de a iniția și coordona programe de cercetare științifică din domeniile: Neuroștiințe, Neurologie, Neurobiologie, Neuroinformatică, Neurotehnologie și Neuro-psihofarmacologie.

Potrivit informațiilor făcute publice de Academia Română, prin identificarea grupurilor de cercetare la nivel național, a tematicii de cercetare și a rezultatelor obținute, CNCC va acționa în direcția integrării colectivelor de cercetare în programe internaționale de cercetare a creierului.

Printr-o strânsă cooperare cu universitățile de Medicină și Farmacie și cu institutele naționale și centrele de profil se poate organiza rețeaua națională de cercetare a creierului. 

Principalele direcții de cercetare ale CNCC cuprind:
-Stabilirea legăturilor între structurile neurale și procesele neurofiziologice care au loc în creier,
-Cercetarea creierului printr-o viziune holistică multi și transdisciplinară vizând fiziologia, neuroanatomia, farmacologia, neuroștiințele, psihologia cognitive, biofizica și biochimia,
-Elaborarea unor modele complexe pentru studiul inteligenței, modelarea creativității și a proceselor cognitive la nivel cortical,
-Modelarea sistemului de raționament abstract și judecată de valoare
-Elaborarea unor programe de prelucrare a semnalelor electrice obținute prin: EEG, FMRI apelând la strategii de tip ”Machine Learning” și ”Big Data Analytics” 
-Caracterizarea sistemului cognitiv reprezentarea fenomenului ”MINTE” ca sistem dinamic complex alcătuit din clustere neurale interconectate.

Într-o primă etapă, finanțarea programelor de cercetare se asigură din proiecte și sponsorizări. Impactul cercetărilor întreprinse va fi evidențiat prin rezultate în domeniul neuroștiințelor teoretice și aplicative, în domeniul medicinei (boli psiho-neurologice) și în domeniul sistemelor de prelucrare a informației și cunoștințelor.

Activitatea CNCC este structurată pe compartimente, cu o pronunțată corelare prin programe interdisciplinare. De asemenea, mai informează Academia Română, CNCC organizează periodic seminarii științifice, dezbateri și simpozioane pe teme cu pronunțat caracter interdisciplinar.

Sub coordonarea Grupului Român pentru Cercetarea Creierului se constituie patru departamente de cercetare:
1. Departamentul de cercetări fundamentale în neuroștiințe;
2. Departamentul de cercetări clinice în neuroștiințe;
3. Departamentul de cercetări în domeniul neuroinformaticii și neurotehnologiei;
4. Centrul de prelucrare date. 

Coordonarea Centrului este asigurată de: Acad. Ioan Dumitrache (Universitatea Politehnică București), Prof. dr. Alexandru Băjenaru (membru corespondent al Academiei Române, UMF București), Prof. dr. Maria Flonta (membru corespondent al Academiei Române, UMF București), Prof. dr. Leon Zăgrean (UMF București).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Țepe pe internet cu anvelope de iarnă. „Au crezut că le cumpără noi și erau reșapate”!

astăzi, 08:35

Atenție de unde cumpărați anvelope, dacă nu ați făcut asta din timp, și vă grăbiți acum. Pe internet sunt oferte atractive, însă unii șoferi se trezesc cu banii luați și fără mar...

Călin Georgescu, victorie în turul întâi! / Câte județe a câștigat Marcel Ciolacu și unde s-a impus Elena Lasconi

astăzi, 08:07

Alba, Arad, Sibiu, Constanța, Prahova sau Suceava, județe unde PNL nu prea avea probleme în a câștiga alegerile, au votat, la scrutinul prezidențial de duminică, 24 noiembrie, î...

(P) 1 Decembrie sărbătorit la DAR Events - Restaurant & Barn!

astăzi, 07:37

Alăturați-vă celor de la DAR Events - Restaurant & Barn pentru a sărbători Ziua Națională a României cu bucate tradiționale, delicioase și autentice . Evenimentul are loc duminică...