Terapie nouă în tratarea COVID – 19. Aplicarea acesteia reduce cazurile din ATI.

 Terapie nouă în tratarea COVID – 19. Aplicarea acesteia reduce cazurile din ATI.

O nouă terapie  folosită în cazurile severe de COVID -19 duce la reducerea cazurilor din secțiile ATI.

Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara folosesc o nouă terapie în cazurile de COVID - 19. Este vorba de aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen. Acestea sunt folosite pentru oxigenarea pacienților care prezintă forme moderate și severe ale bolii.

„Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite în cazul pacienților cu forme moderate și severe de infecție cu noul coronavirus. Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat și încălzit. Debitul poate ajunge până la 60 de litri/minut. Prin comparație, debitul de oxigen asigurat de instalațiile standard din unitățile sanitare este de pana la 15 litri/minut”, au explicat reprezentanții spitalului.

Potrivit spuselor dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, la Victor Babeș din Timișoara echipamentul este folosit pentru susținerea pacienților cu probleme respiratorii grave.

„Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat. Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă”, a precizat medicul.

Terapie nouă în tratarea COVID-19.

Această terapie poate fi folosită pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator. Este vorba de cei ai căror plămâni sunt afectați de infecția cu SARS-CoV 2. Folosirea acestei proceduri face să scadă numărul pacienților care ajung la Terapie Intensivă.

„Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilație non-invazivă  cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noștri din ATI, să degrevăm secția de Terapie Intensivă”, a mai explicat dr. Monica Marc.

Momentan această terapie se folosește doar în spitalul din Timișoara. Unitatea medical a primit ca donație trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O spadă care datează din secolul XVI, descoperită la Stâncești

astăzi, 20:38
227

O spadă despre care există indicii că ar data din secolul al XVI-lea a fost descoperită pe raza localităţii Stânceşti din judeţul Botoşani, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul ...

Un bebeluș în vârstă de doar trei zile, diagnosticat cu Covid-19

astăzi, 19:10
296

Un bebeluş de trei zile, născut prematur, a fost diagnosticat cu Covid imediat după naştere.Mama copilului a venit la maternitate cu dureri cauzate de naştere, pe data de 5 martie, deşi sarc...

Etapa 27: Tot mai multe calcule pentru Play-Off. FC Botoșani condamnată să învingă în meciurile care urmează

astăzi, 15:09
394

A mai trecut o etapă, iar echipele încep să calculeze scenariile în care se vor califica. Ultimele 4 etape aduc o luptă în 6 pentru 3 locuri, după ce granzii FCSB, CFR și Craiov...