Parlamentarul social-democrat botoșănean Tamara Ciofu a declarat joi că înființarea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate va conduce la o diminuare consistentă a prețurilor de cumpărare la medicamente și produse farmaceutice, dar și la alte produse și servicii destinate instituțiilor publice din România.
„Principalul efect pozitiv al înființării Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate se va vedea la prețul de achiziție al medicamentelor, pentru spitale și pentru alte unități medicale din subordinea Ministerului Sănătății. Statul va avea o altă capacitate de negociere, pentru că la un volum mare se poate obține un preț mai bun din partea furnizorilor. În plus, vor fi introduse contractele cost-volum și cost-volum-rezultat, unde prețul medicamentelor va fi stabilit în funcție de pacienții tratați cu succes, mai ales în cazul unor boli grave cum ar fi cancerul, hepatita C sau afecțiunile cardio-vasculare. Toate aceste măsuri vor permite achiziția mai multor medicamente, la o calitate superioară”, a afirmat Tamara Ciofu.
Conform Ordonanței de Urgență, în afară de medicamente și produse farmaceutice, achizițiile în sistem centralizat se vor putea face și pentru alte produse și servicii destinate instituțiilor publice, precum cele din domeniul IT, autoturisme, mobilier și combustibil.
Săptămâna trecută au ajuns în România peste 12.000 mii de doze de imunoglobulină, iar în scurt timp urmează să ajungă alte mii de doze din Austria, Italia și Statele Unite. Achiziția s-a făcut prin intermendiul Unifarm – companie de stat – căreia Guvernul i-a acordat resurse financiare suplimentare pentru acest scop.
„Decizia Guvernului de a activa mecanismul de protecție civilă în cazul imunoglobulinei a fost corectă și a dat rezultate. Astfel, în urma apelului făcut de România cantități importante de imunoglobulină au fost identificate în Europa, achiziționate și aduse în țară. S-a rezolvt astfel, punctual, o criză care dura de mai bine de doi ani. Acum prioritatea Ministerului Sănătății este ca imunoglobulina să ajungă la spitalele din țară și la pacienții care au nevoie. La Botoșani a fost nevoie de 5 fiole de imunoglobulină pentru un caz de la Maternitatea din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati și situația a fost rezolvată imediat”, a subliniat deputatul social-democrat.
Până la decizia Ministerului Sănătății de a activa mecanismul de protecție civilă, în România intraseră doar 1.600 de doze de imunoglobulină, în condițiile în care necesarul lunar este, potrivit estimărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, de 5.000 de fiole de 2,5 mg lunar.
Comunicat de presa