Producătorii de grâu afectați de creșterea importului de cereale din Ucraina vor primi granturi pentru compensarea cheltuielilor aferente depozitării produselor proprii, printr-o hotărâre adoptată în ședința de joi a Guvernului.
„Actul normativ instituie o schemă de ajutor de urgență având un buget de peste 20 de milioane de euro, din care jumătate provine din bugetul Ministerului Agriculturii și jumătate este asigurată printr-o finanțare externă nerambursabilă FEGA”, a explicat Lucian Trufin, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Senat.
Cuantumul unitar al grantului acordat prin decizia Guvernului va fi stabilit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Suma cuvenită fiecărui beneficiar este raportată la cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022, depozitată de la data de 1 februarie 2023. Plățile ajutorului de urgență pentru cultivatorii de grâu se vor efectua până pe 30 septembrie 2023.
„Este un sprijin care va ajuta producătorii români să depășească distorsiunile de piață și efectele comerciale ale importului masiv de cereale din Ucraina. Guvernul va implementa unele măsuri menite să protejeze fermierii, printre care cele mai importante sunt securizarea suplimentară a mijloacelor de transport tranzitorii și verificarea calității mărfurilor importate la vamă. Inițiativele aparțin domnului ministru Petre Daea și au fost comunicate omologului din Ucraina, dovadă că vocea fermierilor români este întotdeauna ascultată. Măsurile preventive și cele reparatorii adoptate de stat denotă responsabilitatea asumată pentru redresarea sectorului cerealelor și echilibrarea pieței românești”, a transmis senatorul PSD Lucian Trufin.
(Comunicat de PSD Botoșani)