Şoptică la combaterea corupţiei şi Rotaru la externe: cum au fost împărţiţi pe comisii permanente parlamentarii botoşăneni

Nici nu şi-au revenit bine din euforia victoriei- în unele cazuri, că parlamentarii botoşăneni şi-au şi început activitatea, în cadrul sesiunii parlamentare extraordinare. Anterior, însă, fiecare deputat şi senator şi-a găsit loc în comisiile permanente ale celor două camere ale Parlamentului.

Noii parlamentari botoşăneni şi-au intrat deja în atribuţii, fiecare dintre ei fiind numiţi în comisiile Parlamentului. Dacă parlamentarii experimentaţi- Doina Federovici şi Tamara Ciofu- şi-au reocupat locurile în comisiile din care au făcut parte şi în mandatul anterior, Costel Şoptică a schimbat doar camera: de la Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a Camerei Deputaţilor a trecut la comisia similară a Senatului. În plus, Şoptică va fi membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii. Doina Federovici face parte din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări dar şi din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I. iar Tamara Ciofu din Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Cât despre noii parlamentari, activitatea lor anterioară nu prea are legătură cu ce vor face de acum încolo. De exemplu, Răzvan-Ilie Rotaru, fostul comisar-şef al Comisarului Judeţean al Gărzii de Mediu, va face parte din Comisia pentru politică externă precum şi din Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. Jurist de formaţie, Costel Lupaşcu, cel care s-a aflat la conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate timp de aproape patru ani, îşi va desfăşura activitatea în cadrul Comisiei pentru politică externă şi a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Ceva mai apropiaţi de experienţa anterioară sunt ceilalţi parlamentari. Senatorul Lucian Trufin, fostul primar al comunei Vlăsineşti va face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, al cărei secretar este de altfel, precum şi din Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Cristian Achiţei, este licenţiat în transporturi- drumuri şi poduri, ca atare nu i-a fost greu să-şi găsească loc în Comisia pentru transporturi şi infrastructură. Fost inspector şcolar general, Mihaela Huncă, face parte din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, unde asigură şi secretariatul, în timp ce fostul director al Casei Judeţene de Pensii, Marius Budăi, este membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

Cum se vor descurca parlamentarii botoşăneni cu noile responsabilităţi, vom vedea în următorii patru ani.

 

Spune-ne opinia ta