Putin refuză să elibereze marinarii şi navele ucrainene: "Câtă vreme rămâne actuala conducere la putere în Ucraina, războiul va continua"

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că este "prea devreme" pentru a elibera marinarii şi navele ucrainene capturate de Rusia în Marea Azov, acuzând guvernul Ucrainei că a creat acest incident ca o distracţie de la problemele sale interne, scrie The Guardian.

Putin vorbea în faţa reporterilor după summit-ul G20 din Buenos Aires. Preşedintele rus a declarat că este necesar ca Rusia să îi reţină pe marinari cât timp este construită acuzarea legală pentru a demonstra că cele trei nave ucrainene au încălcat apele teritoriale ale Rusiei. El a declarat că jurnalele de bord vor arăta că încercarea lor de a trece prin Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră spre Marea Azov a fost provocare.

Întrebat dacă ia în considerare un schimb cu ruşi captivi în Ucraina, Putin a declarat: „Nu luăm în considerare un schimb, iar Ucraina nu a menţionat acest lucru, este prea devreme să vorbim de aşa ceva. Ei încă sunt investigaţi”. „Trebuie să stabilim că a fost o provocare din partea guvernului Ucrainei şi trebuie să punem toate aceste lucruri în scris”, a adăugat el, argumentând că incidentul face parte dintr-un tipar mai mare de provocări ale Ucrainei.

„Conducerea actuală a Ucrainei nu este interesată să rezolve acest aspect. Câtă vreme ei stau la putere, războiul va continua. De ce? Pentru că atunci când ai provocări, ostilităţi precum ce s-a întâmplat în Marea Neagră... te poţi folosi mereu de război pentru a-ţi justifica eşecurile financiare”, a afirmat Putin.

În comentariile sale de la Buenos Aires, Putin a părut să confirme unele dintre afirmaţiile Kievului, el recunoscând că navele ucrainene şi ruse au fost în contact înainte de incident şi că ucrainenii au refuzat să folosească un pilot rus pentru a le ajuta să navigheze strâmtoarea. Ucrainenii au refuzat folosirea pilotului rus pentru că, susţin ei, nu este necesar sub acordul din 2003. Ucraina susţine că acest lucru este doar încă o modalitate a Rusiei de a controla accesul în Marea Azov.

Putin a recunoscut şi că navele ucrainene se retrăgeau în momentul în care ruşii au tras în ele. „Gardianul le-a transmis: Dacă treceţi prin Strâmtoarea Kerci, ar trebui să folosiţi pilotul nostru. Ei au spus că nu şi au mers direct în strâmtoare. Atunci a început conflictul pentru că garda noastră de coastă a început să le împingă în afară”, a declarat Putin. El a adăugat: „Înainte de acest lucru, au spus că vor arunca în aer podul nostru, aşa că ce vă aşteptaţi să facă garda noastră de coastă”, făcând referire la afirmaţiile anterioare ale Moscovei, conform cărora extremiştii ucraineni plănuiesc să arunce în aer noul pod dintre Rusia şi Crimeea. Putin a declarat că garda de coastă a Rusiei „le-a transmis să se oprească, dar ei nu au răspuns”. „Au început să fugă. Garda de coastă a acţionat în concordanţă cu ordinele pe care le-au primit. Orice gardă de coastă din orice ţară ar fi făcut la fel dacă graniţa lor ar fi fost încălcat”, a precizat Putin.

News.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Frații Pavăl fac un mare pas înapoi. De ce a renunțat Dedeman la un teren pentru care a plătit o chirie de 8 milioane de lei?

astăzi, 07:30

Aceștia au returnat Primăriei Iași un teren de 4,6 hectare, pentru care au plătit până acum o sumă astronomică. Aproape 5 hectare de teren au revenit în patrimoniul Primăriei Ia...

Soția blondă când cumpără o casă! (Foto, video)

astăzi, 07:15

Doi tineri se află la vizionarea unei case pe care doresc să o cumpere şi care se află în apropierea căii ferate. Proprietara: – Stiți, primele două săptămâni va fi mai gr...

Calendar ortodox, 27 ianuarie: Aducerea moaştelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa

astăzi, 07:00

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost Patriarh al Constantinopolului pe vremea împăratului Arcadie (395-408) şi a împărătesei Eudoxia. Viaţa sa este relatată pe larg în data d...