Putin refuză să elibereze marinarii şi navele ucrainene: "Câtă vreme rămâne actuala conducere la putere în Ucraina, războiul va continua"

Putin refuză să elibereze marinarii şi navele ucrainene: "Câtă vreme rămâne actuala conducere la putere în Ucraina, războiul va continua"

PreÅŸedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că este "prea devreme" pentru a elibera marinarii ÅŸi navele ucrainene capturate de Rusia în Marea Azov, acuzând guvernul Ucrainei că a creat acest incident ca o distracÅ£ie de la problemele sale interne, scrie The Guardian.

Putin vorbea în faÅ£a reporterilor după summit-ul G20 din Buenos Aires. PreÅŸedintele rus a declarat că este necesar ca Rusia să îi reÅ£ină pe marinari cât timp este construită acuzarea legală pentru a demonstra că cele trei nave ucrainene au încălcat apele teritoriale ale Rusiei. El a declarat că jurnalele de bord vor arăta că încercarea lor de a trece prin Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră spre Marea Azov a fost provocare.

Întrebat dacă ia în considerare un schimb cu ruÅŸi captivi în Ucraina, Putin a declarat: „Nu luăm în considerare un schimb, iar Ucraina nu a menÅ£ionat acest lucru, este prea devreme să vorbim de aÅŸa ceva. Ei încă sunt investigaÅ£i”. „Trebuie să stabilim că a fost o provocare din partea guvernului Ucrainei ÅŸi trebuie să punem toate aceste lucruri în scris”, a adăugat el, argumentând că incidentul face parte dintr-un tipar mai mare de provocări ale Ucrainei.

„Conducerea actuală a Ucrainei nu este interesată să rezolve acest aspect. Câtă vreme ei stau la putere, războiul va continua. De ce? Pentru că atunci când ai provocări, ostilităţi precum ce s-a întâmplat în Marea Neagră... te poÅ£i folosi mereu de război pentru a-Å£i justifica eÅŸecurile financiare”, a afirmat Putin.

În comentariile sale de la Buenos Aires, Putin a părut să confirme unele dintre afirmaÅ£iile Kievului, el recunoscând că navele ucrainene ÅŸi ruse au fost în contact înainte de incident ÅŸi că ucrainenii au refuzat să folosească un pilot rus pentru a le ajuta să navigheze strâmtoarea. Ucrainenii au refuzat folosirea pilotului rus pentru că, susÅ£in ei, nu este necesar sub acordul din 2003. Ucraina susÅ£ine că acest lucru este doar încă o modalitate a Rusiei de a controla accesul în Marea Azov.

Putin a recunoscut ÅŸi că navele ucrainene se retrăgeau în momentul în care ruÅŸii au tras în ele. „Gardianul le-a transmis: Dacă treceÅ£i prin Strâmtoarea Kerci, ar trebui să folosiÅ£i pilotul nostru. Ei au spus că nu ÅŸi au mers direct în strâmtoare. Atunci a început conflictul pentru că garda noastră de coastă a început să le împingă în afară”, a declarat Putin. El a adăugat: „Înainte de acest lucru, au spus că vor arunca în aer podul nostru, aÅŸa că ce vă aÅŸteptaÅ£i să facă garda noastră de coastă”, făcând referire la afirmaÅ£iile anterioare ale Moscovei, conform cărora extremiÅŸtii ucraineni plănuiesc să arunce în aer noul pod dintre Rusia ÅŸi Crimeea. Putin a declarat că garda de coastă a Rusiei „le-a transmis să se oprească, dar ei nu au răspuns”. „Au început să fugă. Garda de coastă a acÅ£ionat în concordanţă cu ordinele pe care le-au primit. Orice gardă de coastă din orice Å£ară ar fi făcut la fel dacă graniÅ£a lor ar fi fost încălcat”, a precizat Putin.

News.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
17

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
27

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
281

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...