Măsura prevede plafonarea adaosurilor comerciale, pentru ca rafturile din magazine să afișeze prețuri mai prietenoase cu buzunarele românilor.
În conformitate cu actul normativ, în următoarele trei luni, adaosurile comerciale practicate atât de procesatori cât și de comercianți pot fi de maximum 20% față de costul de producție al produsului, iar cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție poate fi de maximum 5% pentru următoarele produse: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne de pui, carne de porc, legume, fructe, cartofi și zahăr.
„M-am numărat printre primele voci care au atras atenția asupra necesității de a stabiliza piața agroalimentară internă. Instituirea măsurii este un pas important pentru protejarea consumatorilor și a producătorilor, asigurându-ne că prețurile la produsele agricole și alimentare rămân accesibile în ciuda contextului internațional dificil”, a apreciat Lucian Trufin, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Senat.
Măsura instituită limitează adaosurile comerciale practicate de către operatorii economici, în vederea stabilizării prețurilor și limitării dezechilibrelor majore între cerere și ofertă pe piața produselor agroalimentare. Aceasta se aplică întregului lanț de producție, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul pentru produsele agricole și alimentare menționate în anexa ordonanței.
Unele lanțuri comerciale au aplicat deja o astfel de măsură, chiar de săptămâna trecută.
„După ce a creat în fiecare județ un raft dedicat producătorilor locali, lanțul Profi a continuat să acționeze în sprijinul românilor. Chiar dinainte ca prevederile OUG 67/2023 privind limitarea adaosului comercial pentru produsele alimentare să intre în vigoare, Profi a aplicat deja această politică, demonstrând astfel angajamentul ferm față de susținerea economiei locale și a consumatorilor”, a precizat senatorul PSD Lucian Trufin.
Pentru a asigura respectarea acestei măsuri, persoanele implicate în comercializarea produselor agricole și alimentare trebuie să prezinte dovezile privind valoarea adaosului comercial aplicat produselor vândute. În cazul nerespectării cotelor de adaos, contravențiile se sancționează conform Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu amenzi de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.
(Comunicat PSD Botoșani)