Primarul le cere liberalilor din CL să susțină achiziționarea clădirilor din Centrul Istoric (video)

Primarul le cere liberalilor din CL să susțină achiziționarea clădirilor din Centrul Istoric (video)

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a făcut un apel public către liberalii din plenul Consiliului Local, cărora le cere să susțină proiectele privind achiziționarea clădirilor din Centrul Istoric.

Edilul acuză consilierii PNL pentru eșecul unor inițiative de preluare a monumentelor istorice în patrimoniul municipiului Botoșani, clădiri care făceau obiectul unor proiecte de dezvoltare. El a subliniat contradicția dintre declarații și fapte în ceea ce privește valorificarea Centrului Istoric.

„Clădirile monument istoric, atunci când se tranzacționează, există o obligație la notar: exercitarea dreptului de preemțiune. Municipiul Botoșani are posibilitatea să își exprime posibilitatea de a achiziționa un monument istoric. De-a lungul timpului, ne-am confruntat cu un vot negativ. Am avut nevoie de 16 voturi, fiind hotărâre de patrimoniu, iar colegii de la PNL s-au opus cu precădere acestor proiecte. Cu excepția parcării de pe strada Octav Onicescu, pe care au aprobat-o, am amenajat-o și am deschis-o botoșănenilor. Dar în ceea ce privește clădirile monument istoric nu am avut sprijinul lor și fac un apel să susțină acest demers, dacă tot clamează că avem un Centru Istoric pe care vrem să-l revitalizăm și să-l redăm botoșănenilor”, a afirmat Cosmin Andrei, miercuri, într-o conferință de presă.

Primarul a dat ca exemplu un proiect anterior care viza achiziționarea unui apartament situat în apropierea Casei Ankele, precizând că astfel de respingeri au fost întâlnite și în cazul altor inițiative importante.

„Au fost de-a lungul timpului proiecte respinse. Unul dintre ele se referă la achiziția unui apartament, era singurul apartament pe care nu îl deținea Primăria, lângă Casa Ankele. A ajuns în posesia unei persoane fizice. Voiam să achiziționăm acest apartament pentru a reîntregi proprietatea clădirilor și a putea face investiții și pentru a nu mai avea locuințe sociale în Centrul Vechi. Pe locul unde s-a născut Mihai Eminescu există un amplasament, care a avut o destinație improprie. Acest amplasament a ajuns în Consiliul Local pentru exercitarea dreptului de preemțiune și s-a refuzat acest drept. De ce fac acest lucru nu pot să vă spun”, a adăugat Cosmin Andrei.

 

 

Spune-ne opinia ta