Mihaela Huncă: "Obiectivele pe care le susțin pentru educație sunt asigurarea unui învățământ de calitate pentru tinerii noștrii și salarii decente pentru dascăli"

Mihaela Huncă: "Obiectivele pe care le susțin pentru educație sunt asigurarea unui învățământ de calitate pentru tinerii noștrii și salarii decente pentru dascăli"

Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Educației, deputatul PSD Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a prezentat principalele măsuri pe care actuala coaliție PSD-ALDE le-a implementat până în prezent pentru îmbunătățirea sistemului de învățâmânt din România.

„Astăzi, 5 Octombrie când sărbătorim Ziua Internaţională a Educaţiei şi celebrăm contribuţia pe care dascălii de pretutindeni o aduc formării generaţiilor viitoare trebuie să avem în vedere că fără o finanțare serioasă în ceea ce privește modernizarea și dotarea unităților de învățământ, o salarizare pe măsura pregătirii și activității realizate de dascăli și o corelare a sistemului de învățământ cu cerințele de pe piața muncii nu se poate face performanță în acest domeniu de interes strategic”, a declarat Mihaela Huncă.

Cu toate că finanţarea învăţământului românesc în ultimii ani a fost total insuficientă și nici în prezent nu este la nivelul la care este nevoie pentru educația din țara noastră, deputatul PSD consideră că „de la începutul anului până în prezent s-au făcut pași importanți pentru soluționarea principalelor probleme din sistem. Aici mă refer la aprobarea programului pentru reabilitarea și construirea de școli și grădinițe, majorarea salariilor profesorilor și personalului didactic auxiliar, reglementarea internship-ului care devine în anumite condiții contract de muncă pe perioadă nedeterminată pentru studenți, creșterea stimulentelor pentru organizarea programelor de ucenicie și a stagiilor de practică pentru absolvenți și creșterea cuantumului burselor în mediul universitar”.

Toate schimbările legislative şi lipsa finanţării au condus la degradarea pe zi ce trece a statutului social al persoanelor care lucrează în sistemul de educație.

„Am văzut nemulțumirile și revendicările angajaților din învățământ. Mai sunt multe de făcut în privința veniturilor cadrelor didactice, dar cred însă că față de salariile care erau în plată în 2016 s-au simțit majorările pe care Guvernul și Parlamentul le-a adoptat în ultimele 9 luni. Am fost aspru criticați că am amânat cu câteva luni, conform calendarului stabilit inițial, majorarea salarilor pentru prima parte din 2018. E o diferență foarte mare între situația din 2010 când s-au tăiat cu 25% toate salariile și acum când veniturile tuturor categoriilor socio-profesionale au început să crească treptat și vor menține acest trend până în 2022”, a subliniat parlamentarul botoșănean.

Comunicat de presa

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
39

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
147

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
16

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...