Marius Budăi, anunț important pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile după anunțul Comisiei Europene

Comisia Europeană a precizat, vineri, că plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii face parte din măsura reforma sistemului public de pensii.

În acest context, pensionarii din România au început să se teamă în privința majorărilor de venituri prevăzute de la 1 ianuarie 2023.

Cetățenii sunt liniștiți de Guvern. Ministrul Muncii, Marius Budăi, garantează că majorarea pensiilor din debutul anului viitor nu va fi afectată acum.

„Această majorare de acum (n.r. 1 ianuarie 2023) nu este afectată de acest procent”, a spus ministrul social-democrat, la Antena 3 CNN.

Pe de altă parte, Budăi avertizează că prevederea de 9,4% pentru pensii din PNRR ar putea afecta viitoarele creșteri de pensii.

„Problema este pentru majorările următoare și pentru rezolvările inechităților.

Însă, răspunsul venit de la Comisia Europeană, la inițiativa unei publicații din România, a fost un răspuns care a fost scris în conformitate de funcționari probabil de la Comisia Europeană, în conformitate cu PNRR actual.

Este un răspuns care nu include discuțiile politice, discuțiile politice de prim nivel cum le-am avut, de exemplu, eu, împuternicit de Marcel Ciolacu şi de PSD, cu comisarul pentru muncă”, a mai spus ministrul Muncii.

Marcel Ciolacu, poziție similară cu cea a ministrului Muncii

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avertizat că, în cazul în care nu va putea fi scos sau înlocuit acel plafon pentru pensii de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 va fi şi ultima.

„Dacă nu scoatem acel 9,4%, această mărire pe care o să o avem la pensii din 1 ianuarie, şi din punctul meu de vedere pensiile mici trebuie să fie mărite cu un procent mai mare de 15%, altfel nu putem crea un echilibru, atunci ar fi ultima mărire.

Este foarte posibil ca întreaga Europă, acest procent se raportează la PIB, să intre, Doamne fereşte, într-o recesiune. Atunci nu se mai măreşte PIB, Doamne fereşte se micşorează şi nu te mai încadrezi în cei 9,4%. Deci până când? Până în 2070. Ca să vedeţi câtă minte au avut să treci un procent până în anul 2070”, a spus liderul social-democraților, vineri, într-o conferință de presă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani FCSB 0-2! Eliminați din Cupa României!

Joi, 8 Decembrie 2022
94

FC Botoșani a părăsit Cupa României, fiind pe penultimul loc al grupei B. Adversara de azi, FCSB, părăsește de asemenea competiția. UTA Arad și CS Mioveni sunt echipele ce merg mai depar...

Alexandra Huțu: „35 de proiecte privind modernizarea sistemelor de iluminat public au fost aprobate de Administrația Fondului pentru Mediu și vor primi finanțare în sumă totală de 40.890.281 lei”

Joi, 8 Decembrie 2022
129

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat în această seară lista unităților administrativ-teritoriale care vor primi finanțare pentru proiectele depuse în anul 2021 î...

În anumite situații, șoferilor ce depășesc cu mult limita de viteză li se va putea confisca mașina (proiect)

Joi, 8 Decembrie 2022
145

În cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înma...