Ludovic Orban vrea eliminarea voucherelor de vacanță, concedierea a 200.000 de bugetari și eliminarea unor sporuri: „Există o discriminare între mediul public și privat” (video)

Ludovic Orban vrea eliminarea voucherelor de vacanță, concedierea a 200.000 de bugetari și eliminarea unor sporuri: „Există o discriminare între mediul public și privat” (video)

Președintele partidului Forța Dreptei cere eliminarea voucherelor de vacanță, pentru a nu mai exista discriminare între sectorul public și cel privat. Mai mult decât atât, acesta cere și concedierea a 200.000 de bugetari pentru reducerea taxelor și impozitelor, în loc de creșterea lor, dar și eliminarea unor sporuri „absolut ridicole”.

Aceste declarații au fost făcute de fostul premier într-o conferință de presă desfășurată la Botoșani, cu ocazia înființării filialei județene a formațiunii politice pe care o conduce la nivel central.

„Voucherele de vacanță au fost acordate pentru a sprijini turismul autohton, oferind un venit suplimentar angajaților, pentru ca ei să își petreacă vacanțele în țară. Dreptul la vacanță nu ar trebui condiționat de venitul pe care îl încasezi. De ce să nu limitezi voucherele de vacanță la 5.000 de lei, la 7.000 de lei, la 10.000 de lei? Nu ai niciun criteriu în baza căruia să nu le mai dai. Se ajunge în situația absurdă în care unul care câștigă 9.200 primește voucher de vacanță, iar unul care câștigă 10.001 nu primește voucher de vacanță și ăla care câștigă sub 10.000 ajunge să câștige mai mult decât ăla cu 10.002 lei sau 7 lei, deci aberații. Din punctul nostru de vedere și așa exista o discriminare între mediul public și privat, pentru că în sectorul public voucherele de vacanță erau acordate de la buget. Soluția noastră este să nu se mai dea voucherele de vacanță, gata, s-a terminat cu voucherele de vacanță”, a declarat Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei.

Pe lângă aceasta, Orban mai cere desființarea unor sporuri „absolut ridicole”. Acesta menționează de „sporul pentru antenă”, „sporul pentru condiții deosebite” și „sporul pentru radiații”.

„Ciolacu a anunțat, eroic, că a luat o măsură de reformă puternică în administrație și anume să limiteze sporurile. La cât a limitat sporurile? La nivelul salariului brut. Păi să îmi fie cu iertate, în ce țară din lumea asta care e condusă cu scaunul la cap, sporurile sunt tolerate să fie până la nivelul salariului? Păi asta înseamnă că tu dublezi salariul din spor. Este o aberație. De exemplu, sporul pentru condiții deosebite se acordă ca procent din salariul brut. Deci dacă tu ești expus la praf sau o pulbere de anume fel la locul de muncă, în sectorul public, dacă ai o antenă pe clădirea unde lucrezi ai spor de antenă, dacă ai calculator ai spor de radiații, dacă ai praf în jur ai spor de praf, de condiții vătămătoare. Deci acesta se acordă ca procent. Unul care câștigă 3.000 de lei, primește 300 de lei, iar unul care câștigă 10.000 de lei primește un spor de 1.000 de lei. În condițiile în care ei au expunere la aceste condiții în mod egal. De ce primesc sume diferite? Dacă expunerea este egală atunci și sporul trebuie să fie egal. Sunt o grămadă de sporuri care trebuie desființate”, a adăugat Ludovic Orban.

Omul politic mai spune că o soluție pe care ei o au în vedere pentru a nu mări taxele și impozitele, care au fost deja mărite anul trecut, este să concedieze un număr de 200.000 de bugetari.

Această gaură bugetară este provocată de coaliția de guvernare dintr-un motiv foarte simplu: au crescut cheltuielile publice fără niciun fel de noimă. Cea mai mare aberație este să crești din nou taxele și impozitele. Au făcut-o vara trecută prin ordonanța 16, iar rezultatele au fost negative pentru economie și la buget nu au reușit să strângă bani în plus, dovadă gaura de 20 de miliarde pe care chiar ei au recunoscut-o prin vocea ministrului de finanțe, Câciu, încă din data de 5 aprilie 2023. Soluțiile pe care noi le susținem sunt creșterea gradului corectare prin reducerea evaziunii fiscale, mai ales din zonele protejate de clientela politică. A doua soluție este creșterea vitezei de absorbție a fondurilor europene și utilizarea lor pentru a acoperi anumite cheltuieli. Și, evident, reducerea drastică a cheltuielilor publice. Reducerea nu înseamnă parodia lui Ciolacu cu desființarea a 200.000 de posturi vacante. Un post vacant nu reprezintă nicio cheltuială pentru sectorul public. Asta e praf în ochii oamenilor ca să îi păcălească că fac. Să îi dea afară pe toți sinecuriștii politici din clanurile de pradă din jurul baronilor județeni, grupurilor politice afiliate PSD și PNL care taie frunze la câini. Guvernul PSD-PNL este un guvern care nu s-a remarcat prin reducerea cheltuielilor, a angajaților din sectorul public, ci din contră, prin creșterea angajaților în sectorul public. De când au venit la guvernare au angajat peste 35.000 de oameni”, a conchis Ludovic Orban.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1107

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9642

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1304

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...