Doina Federovici a transmis într-un comunicat de presă, nicidecum în cadrul unei conferințe de presă, că Valeriu Iftime nu ar fi fost de acord cu organizarea unei conferințe la finalul discuțiilor.
Mai mult decât atât, președintele în funcție al CJ spune că Valeriu Iftime a refuzat să prezinte soluțiile concrete pe care le-a anunțat în repetate rânduri.
„Acele soluții pe care dânsul spunea că le are pe hârtie rămân în continuare un mister și pentru mine și pentru botoșăneni, declarând că nu vrea să le prezinte. Eu sper ca dânsul să aibă totuși aceste soluții și să le prezinte cetățenilor în următoarele zile”, a precizat Doina Federovici, președintele în funcție al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.
Redăm mai jos comunicatul de presă integral remis de Doina Federovici, președintele în funcție al Consiliului Județean Botoșani:
„Din păcate, președintele ales, Valeriu Iftime, nu a dorit să facem o declarație comună de presă asupra temelor discutate astăzi. Vă transmit concluziile la discuțiile pe care le-am purtat cu echipa de consultanți ai Tadeco, cei care au câștigat contractul de consultanță licitat de operatorul de apă în 2019, directorii Nova Apaserv și echipa președintelui ales Valeriu Iftime, din care a făcut parte și Cristina Panait, cea care a gestionat proiectul până în primăvara anului 2023 din partea Nova Apaserv.
În cadrul discuțiilor s-a punctat tot ceea ce s-a făcut până în prezent, stadiul aplicației de finanțare și pașii pe care îi vom face în viitor.
Pentru că de-a lungul timpului s-au spus multe lucruri neadevărate, vă transmit pe scurt istoricul proiectului:
Pe 31.07.2019 a fost semnat contractul de finanțare între Nova Apaserv și Ministerul Fondurilor Europene pentru proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani”, în valoare de 15.579.070,82 lei din care valoare totală eligibilă 13.091.656,15 lei și TVA =2.487.414,67 lei.
Pe 12.02.2020, deci după 7 luni în care s-a desfășurat procedura de achiziție publică, a fost semnat Contractul de servicii „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani”.
Pe 2.03.2020 s-a dat ordinul de începere al contractului, cu o durată de 20 de luni.
Pe 16.11.2021 Nova Apaserv a transmis SF-ul realizat de Tadeco la MIPE. SF-ul a stat în evaluare tehnică la Autoritatea de Management a POIM până la finele anului, iar la BEI PASSA până pe 15.06.2022 (7 luni), după care s-a trimis o primă rundă de clarificări.
Timp de 4 luni, până pe 20.10.2022, Nova Apaserv și Tadeco au lucrat la aceste clarificări și au transmis a doua variantă a SF-ului, la MIPE. Ministerul a răspuns pe partea tehnică a SF-ului în 3 luni, iar pe partea financiară după 6 luni (19.04.2023), cerând noi clarificări.
Pe 22.08.2023 Nova Apaserv a transmis la minister a treia variantă a SF-ului realizat de consultant, iar pe 1.02.2024 MIPE și BEI-PASS au solicitat noi clarificări pe partea tehnică și financiară. Aceste clarificări se referă în principal la adaptarea SF-ului la noul program de finanțare, PDD, pe care va fi depus.
În aprilie în 2024 a fost pus în transparență ghidul PDD, iar imediat am avut o întrevedere la București cu conducerea Ministerului Fondurilor Europene, pentru urgentarea semnării finanțării. În urma acestei întâlniri, Ministerul a solicitat operatului Nova Apaserv o serie de clarificări la proiect, care au fost transmise cu celeritate. Acestea au fost analizate din punct de vedere tehnic. Conducerea Nova Apaserv și reprezentanții Tadeco au fost convocați la Minister pentru o rundă de discuții cu reprezentanții BEI-PASSA, care trebuie și ei să avizeze acest proiect, după care ministerul Fondurilor Europene a solicitat o nouă serie de clarificări. Motivat de aceste clarificări, am convocat prin directorul general al Nova Apaserv, întâlnirea de astăzi cu scopul de a găsi cele mai bune soluții în vederea implementării proiectului regional finanțat din fonduri europene.
Din ghidul de finanțare pus în dezbatere publică, reiese că se poate depune o singură aplicație de finanțare pentru întregul SF, care are o valoare de 287,5 milioane euro, cu o etapă angajantă de 150 de milioane de euro.
Punctul nostru de vedere este că trebuie depus Studiul de Fezabilitate care să reflecte întreaga valoare a proiectului, din care să se finanțeze etapa angajantă, cu posibilitatea ulterioară de finanțare a celei de a doua etape.
Președintele ales al Consiliului Județean, Valeriu Iftime, a susținut depunerea unui SF de doar 150 de milioane de euro.
În aceste condiții, s-a căzut de comun acord ca Nova Apaserv să solicite un punct de vedere de la Minister pe cele două variante discutate, iar între timp consultantul să răspundă ultimelor clarificări cerute de minister pe 17 iulie, cu termen de depunere 14 august.
Referitor la cel de al doilea palier al discuției, din păcate, astăzi, domnul Iftime nu a venit cu nicio propunere scrisă. Acele soluții pe care dânsul spunea că le are pe hârtie rămân în continuare un mister și pentru mine și pentru botoșăneni, declarând că nu vrea să le prezinte. Eu sper ca dânsul să aibă totuși aceste soluții și să le prezinte cetățenilor în următoarele zile.
Nu mai poate susține că nu are posibilitatea să le implementeze. I-am oferit această posibilitate. Așa cum i-am spus, nu mai suntem în faza discursurilor electorale. Alegerile s-au încheiat. Dânsul trebuie să treacă de la vorbe la fapte, iar eu îi ofer posibilitatea să se manifeste în această perioadă dintre alegerea dânsului și preluarea oficială a mandatului.”