Dezbaterile asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale ar urma să se reia săptămâna viitoare

Dezbaterile asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale ar urma să se reia săptămâna viitoare

Dezbaterile asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale ar urma să se reia săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor, după ce liderii coaliţiei de guvernare au depus un set de amendamente.

Documentul, care a trecut de Senat şi este acum în atenţia deputaţilor pentru votul decizional, constituie un obiectiv în Planul Naţional de Redresare şi Reziliență.

Ministerele de resort sunt aşteptate să trimită Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor puncte de vedere despre modificările propuse la proiectul privind reforma pensiilor speciale. Unul din amendamentele depuse de coaliţia de guvernare presupune un impozit de 30% pentru pensiile aflate în plată, pe partea care depăşeşte câştigul salarial mediu brut pe economie.

De asemenea, se majorează eşalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariaţi: diplomaţi, funcţionari, parlamentari sau angajaţi ai Curţii de Conturi. Acelaşi principiu se va aplica şi militarilor, în mod etapizat, până în 2035, conform Rador. Un alt amendament vizează reducerea beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea anumitor categorii.

Opoziţia critică însă modificările propuse de coaliţia de guvernare. AUR atrage atenţia că ar putea exista probleme de constituţionalitate, în timp ce USR susţine că modificările propuse sunt nesemnificative, iar amendamentele depuse ar menţine pensiile speciale aflate în plată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) COMUNICAT DE PRESĂ - Lansarea proiectului “DEZVOLTAREA ACTIVITĂȚII SC ZARKO DAMASO PROD SERV ACTIV SRL”

astăzi, 08:35
1

ZARKO DAMASO PROD SERV ACTIV S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul “DEZVOLTAREA ACTIVITATII SC ZARKO DAMASO PROD SERV ACTIV SRL” cod SMIS 314392 finanțat prin ...

Țeava de apă uscată din fața porții. Cod Roșu de caniculă… fără apă în satele din Botoșani!

astăzi, 08:10
144

Dincolo de disconfortul termic, în multe județe a mai apărut o problemă: oamenii nu mai au apă.Țeava de apă uscată din fața porțiiSituația este dramatică în comuna Frumu...

Spania a devenit a patra oară campioană europeană. Anglia pierde a doua finală consecutivă!

astăzi, 07:37
92

Spaniolii au mai câştigat trofeul în 1964, 2008 şi 2012. Pe Olympiastadion, din Berlin, spaniolul Lamine Yamal a mai stabilit un record odată cu titularizarea în meciul de duminic...