Dezbaterile asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale ar urma să se reia săptămâna viitoare

Dezbaterile asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale ar urma să se reia săptămâna viitoare

Dezbaterile asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale ar urma să se reia săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor, după ce liderii coaliţiei de guvernare au depus un set de amendamente.

Documentul, care a trecut de Senat şi este acum în atenţia deputaţilor pentru votul decizional, constituie un obiectiv în Planul Naţional de Redresare şi Reziliență.

Ministerele de resort sunt aşteptate să trimită Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor puncte de vedere despre modificările propuse la proiectul privind reforma pensiilor speciale. Unul din amendamentele depuse de coaliţia de guvernare presupune un impozit de 30% pentru pensiile aflate în plată, pe partea care depăşeşte câştigul salarial mediu brut pe economie.

De asemenea, se majorează eşalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariaţi: diplomaţi, funcţionari, parlamentari sau angajaţi ai Curţii de Conturi. Acelaşi principiu se va aplica şi militarilor, în mod etapizat, până în 2035, conform Rador. Un alt amendament vizează reducerea beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea anumitor categorii.

Opoziţia critică însă modificările propuse de coaliţia de guvernare. AUR atrage atenţia că ar putea exista probleme de constituţionalitate, în timp ce USR susţine că modificările propuse sunt nesemnificative, iar amendamentele depuse ar menţine pensiile speciale aflate în plată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
42

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
60

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
26

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...