Comunicat - Lucian Trufin: "Sprijin pentru stoparea exodului forței de muncă din satele românești"

Dezvoltarea capitalului uman din agricultură şi din domeniile conexe, precum şi creşterea competitivităţii, sunt esențiale pentru ca economia socială să își atingă obiectivele de dezvoltare. Astfel, crearea de locuri de muncă prin oferirea unor condiții favorabile de apariție a acestora, a constituit una dintre prioritățile actualului Guvern, care a aprobat de curând Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/ 2018 privind aprobarea Programului de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară, un important act normativ menit să dezvolte forţa de muncă din agricultură.

În opinia senatorului PSD Lucian Trufin, actul normativ aprobat de Guvern va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale, dar mai ales asupra viitorului agriculturii, venind în sprijinul angajatorilor fermieri din acest sector, prin crearea unui suport financiar care să atragă tinerii spre agricultură, acvacultură şi industria alimentară.

“Ținând cont că principala problemă cu care se confruntă angajatorii din agricultură și industria alimentară, o reprezintă lipsa forței de muncă, statul român a intervenit cu o măsură concretă de susținere a fermierilor români angajatori, oferindu-le acestora un sprijin financiar în vederea creării de locuri de muncă destinate tinerilor. Măsura aduce avantaje ambelor părți, dar aspectul cel mai important este dat de faptul că poate contribui la oprirea exodului forței tinere în străinătate și la menținerea acesteia în mediul rural”, a declarat parlamentarul Lucian Trufin.

Prin Programul de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, angajatorul fermier care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai Programului, beneficiază de sprijin financiar lunar pentru fiecare persoană astfel angajată în funcție de studiile pe care aceasta le deține. Astfel, pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/sau industrie alimentară, statul acordă angajatorului un sprijin financiar de 1.000 lei, pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum şi pentru cele care au absolvit cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniile menționate, suma este de 750 lei, iar pentru persoanele fără studii, suportul financiar este de 500 lei. Programul este activ deja de la începutul  lunii iunie iar cererile  și documentația necesare  se depun la Direcțiile Agricole Județene.

Potrivit secretarului Comisiei pentru Agricultură din Senat, această măsură ar trebui să fie atractivă pentru angajatorii fermieri care doresc să beneficieze de prevederile prezentei legi, datorită condițiilor minimale impuse, aceștia având doar obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni.

Comunicat de presa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atmosfera de la sediul PNL Botoșani: Șeful de partid a tras chiulul, aplauze pentru Nicolae Ciucă! (Foto, Video)

astăzi, 21:49

La sediul Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani din clădirea Vegastel s-au adunat membrii formațiunii politice la nivel de municipiu în așteptarea rezultatelor. Atmo...

Bucurie la USR Botoșani: ”Se pare că oamenii vor o femeie președinte!” (Foto, Video)

astăzi, 21:35

Echipa USR Botoșani, în frunte cu Cristina Lăcătușu, președintele formațiunii politice la nivel de județ, s-a reunit duminică seara la sediul partidului, pentru a urmări împreună...

Primele declarații Ciolacu - Lasconi, după rezultatele de la ora 21.00!

astăzi, 21:23

Rezultatele sunt valabile pentru ora 20.00 și fără a lua în calcul voturile din Diaspora. Declarații Elena Lasconi: „Speranța este vie în România” Elena Lascon...