Deputatul PSD Răzvan Rotaru a anunțat astăzi că depus la Parlament o inițiativă legislativă privind introducerea treptată în România a pungilor de plastic pentru cumpărături din materiale biodegradabile.
Pungile de unică folosință, care reprezintă marea majoritate a numărului total de pungi de transport din plastic consumate în Uniunea Europeană, inclusiv în România sunt reutilizate foarte rar. În consecință, pungile de transport din plastic subțire devin deșeuri mai rapid, fiind abandonate în mediul înconjurător, în special în corpurile de apă.
„Sunt supuse prevederilor proiectului de lege toate pungile de plastic introduse pe piaţă, indiferent de materialul din care au fost realizate şi de modul lor de utilizare în activităţile economice, comerciale, în gospodăriile populaţiei sau în orice alte activităţi, precum şi toate deşeurile de pungi, indiferent de modul de generare. Prin această lege se impune o valoare de conţinut de biomaterial minim al pungilor de transport din materiale plastice de unică folosinţă care trebuie îndeplinite la fabricarea pungilor de transport din materiale plastice de unică folosință după un anumit calendar: minimum 30% începând cu 1 ianuarie 2018; minimum 40 % începând cu 1 ianuarie 2019; minimum 50 % începând cu 1 ianuarie 2020; minimum 60 % începând cu 1 ianuarie 2025”, a declarat Răzvan Rotaru.
Studiile realizate de Comisia Europeană au dovedit că informarea consumatorilor joacă un rol decisiv în atingerea oricărui obiectiv privind reducerea consumului de pungi de transport din plastic. Prin urmare, este necesar să se depună eforturi la nivel instituțional pentru a spori gradul de conștientizare privind impactul asupra mediului al pungilor de transport din plastic și a înlătura percepția actuală că plasticul este un bun nedăunător și ieftin.
„Inițiativa legislativă prevede și obligația ca operatorii economici care produc pungile de transport din materiale plastice să aplice sau să înscrie pe pungă un marcaj prin care să indice utilizarea și compoziția acestora, astfel consumatorii fiiind informați cu privire la riscurile pe care le presupune abandonarea în natură a acestor ambalaje. În urma aplicării acestei legi se vor reduce costurile cu adunarea, transportul și distrugerea deșeurilor rezultate din pungile de plastic de unică folosință”, a subliniat deputatul PSD Botoșani.
Comunicat de presă