Căminele groazei: De ce nu îl demite Marcel Ciolacu pe Marius Budăi?

Social-democrații, admit, neoficial, că miniștrii Marius Budăi și Gabriela Firea trebuie să plece, însă deocamdată nu-și asumă o decizie oficială.

Căminele groazei: De ce nu îl demite Marcel Ciolacu pe Marius Budăi?

Dacă inițial au sperat că scandalul cu căminele groazei se va stinge de la sine, ulterior și-au dat seama că situația „se complică”, au declarat pentru HotNews.ro surse din PSD.

Potrivit acestora, liderii PSD au sperat că demiterile șefilor de agenții îi vor salva pe Marius Budăi, Florentin Pandele și Gabriela Firea, iar scandalul se va stinge.

„În weekend conducerea partidului și-a dat seama că situația se complică, presiunea publică se va amplifica, iar demisiile funcționarilor publici nu vor fi suficiente”, au explicat sursele citate.


”Dacă demiți decidenții politici înseamnă că ești vinovat de ce s-a întâmplat acolo”

Neoficial, social-democrați admit că scandalul centrelor de bătrâni riscă să afecteze grav imaginea partidului mai mult decât credeau.

„Este o situație complicată. Dacă demiți decidenții politici înseamnă că ești vinovat de ce s-a întâmplat acolo. Pe de altă parte acum, în situația asta, toți stim că demisia este singura soluție. Nu li s-a cerut demisia, dar într-o astfel de situație este elegant, decent să le lași opțiunea de a face un pas în spate. Nu au accesat această opțiune, semnalul este că nu doresc să se se retragă. Situația este delicată pentru că Firea este prim-vicepreședintele partidului, are foarte multe resurse, relații și conexiuni, nu este simplu să-i ceri demisia. În partid nu cred însă că este de dorit să se continue situația. Vom vedea în următoarele zile. Se așteaptă o tranșare a situației atât în cazul lui Marius Budăi, cât și al Gabrielei Firea. Cei doi trebuie să plece, dar dacă se va lua decizia și cum se va face, vom vedea”, au declarat pentru HotNews.ro surse social-democrate.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a trimis marți Corpul de control pentru a verifica activitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, deși șefii Agenției au fost destituiți încă de săptămâna trecută.

Singurii social-democrați care au comunicat pe această temă a fost premierul Marcel Ciolacu care a cerut pedepsirea vinovaților și a anunțat fie demisiile șefilor de instituții, fie controalele dispuse. De asemenea, ministrul Muncii Marius Budăi a fost cel care a venit în fața jurnaliștilor să răspundă la întrebări, dar și ministrul Rafila care a anunțat demisia DSP Ilfov.

Nimic însă despre asumarea responsabilității oamenilor politici aflați în fruntea instituțiilor de stat: ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, primarul Voluntari Florentin Pandele, președintele Consiliul Județean Ilfov Hubert Thuma și nu în ultimul rând Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.


Cine este Marius Budăi

Marius-Constantin Budăi este din 2019 ministrul al Muncii și responsabil de aplicarea mai multpr jaloane din PNRR printre care reforma pensiilor speciale și legea salarizării. Înainte de rocada guvernamentală Budăi a fost la un pas de a fi demis din funcția de minsitru al Muncii pentru că nu a gestionat discuțiile cu oficialii europeni pe tema pensiilor speciale.

Budăi a mai deținut funcția de ministru al Muncii în Guvernul condus de Viorica Dăncilă (2018-2019) și este deputat de Botoșani la primul mandat, membru al Comisiei de buget-finanțe.

Înainte de 2016 a fost director al Casei Județene de Pensii București și a lucrat timp de 18 ani la Direcția de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani.

În perioada 2013 - 2016, Budăi a fost director executiv al Casei Județene de Pensii Botoşani. Timp de 18 ani, el a lucrat la Direcția de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani. Astfel, între 1995 și 2008, a fost referent - inspector la compartimentul Administrativ, aprovizionare, control intern, gestiune, casierie, achiziţii publice, în 2009 a fost director al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Botoşani, iar apoi, până în 2013, a fost șef serviciu achiziţii publice și administrativ la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani, potrivit CV-ului său postat pe site-ul Camerei Deputaților.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
121

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
174

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...