UTIL - Cum se face o răsadniță încălzită cu gunoi de grajd!

Este soluția cea mai ieftină pentru obținerea răsadurilor foarte devreme, cât iarna –  cu zăpada și gerul său, încă fac legea în afara solarului.

UTIL - Cum se face o răsadniță încălzită cu gunoi de grajd!

Construirea în solar a unei răsadnițe pe pat cald, folosind căldura degajată de descopunerea bălegarului, este unul dintre proiectele pe care le demarează la început de an cei mai mulți legumicultori. Este soluția cea mai ieftină pentru obținerea răsadurilor foarte devreme, cât iarna –  cu zăpada și gerul său, încă fac legea în afara solarului. Proiectul, ușor de pus în practică, se poate realiza cu materiale pe care le aveți deja în gospodărie, iar în privința gunoiului de grajd, cel mai recomandat este bălegarul de la cabaline.

Materiale necesare: lemn, folie de polietilenă și bălegar

Așa cum fiecare plan începe cu un pix și o foaia, tot așa și construcția acestei răsadnițe pe pat cald începe cu stabilirea elementelor necesare care să vă ajute să puneți totul la punct. Este indicat ca o astfel de construcție să fie realizată din materiale cât mai simple, ce pot fi găsite în gospodărie, tocmai pentru a nu implica costuri ridicate. Se pot folosi mai multe tipuri de materiale, de la nuiele, scânduri de lemn, blocuri de BCA, tuburi din mase plastice sau fier beton, însă cel mai indicat și la îndemână ar fi utilizarea scândurilor de lemn. Așadar, pentru această construcție aveți nevoie de lemn, folie de polietilenă și bineînțeles bălegar.

Răsadniţa pe pat cald va avea o lungime de 3,25 metri , o lăţime de 1,30 metri , o adâncime de 40 cm şi o înălţime de 40 cm. În funcție de aceste dimensiunii vă puteți calcula și necesarul de materiale. Răsadnița pot fi acoperită și cu folie de polietilenă, în loc de sticlă, cu grosimea de 0,15-0,25 mm.

Atenție! În cazul în care răsadnița pe pat înalțat vi se pare dificil de construit, aveși la îndemână și soluția unei răsadnițe semi-îngropate, în care gunoiul de grajd să fie așezat într-o groapă săpată direct în pământ.

Cel mai indicat este bălegarul de cal

Cel mai bun material organic pentru încălzirea răsadniței este gunoiul de cabaline. În ultimul timp s-a trecut la utilizarea altor materiale organice, dar care nu oferă rezultatele utilizării bălegarului provenit de la cai.

Bălegarul de cal se descompune repede, la 7-8 zile după preîncălzire realizează o temperatură de 70°C în centrul platformei, care în 45-65 zile descreşte treptat până la 30°C.

Gunoiul de taurine se descompune încet şi produce o temperatură mai scăzută. În amestec cu materiale de natură celulozică (paie, pleavă, rumeguş), gunoiul de taurine degajă căldură multă.
Citeste continuarea pe Agrointel.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
17

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
100

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...

Copil de trei ani rămas blocat în apartament. Bunica a chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 14:50
217

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament situat la etajul IV. La fața locului au ajuns, în cel mai scur...