Cum recunoaștem cât este de proaspăt un ou este un aspect deosebit de important mai ales vara, când toate produsele se strică mai repede. Oul și peștele sunt două alimente foarte perisabile, care trebuie depozitate corespunzător, altfel riști probleme serioase de sănătate. Dacă nu știi de unde provin oul sau peștele, mai bine nu mânca.
În general, ne spune Doctorul Zilei, cei care au la vânzare puțină marfă sunt și cei care au produse mai naturale. Dar când este un ou bio? Pentru a primi calificativul de ouă bio, ele trebuie să îndeplinească o serie de condiții.
Găinile de la care provin să nu fie stresate, adică să fie crescute la sol, libere, și să aibă acces atât la pășune, cât și la adăpost închis.
Fiecărei păsări trebuie să îi revină patru metru pătrați de pășune, iar în adăpostul închis să nu fie mai mult de șase păsări pe metrul pătrat, conform normelor UE de zootehnie ecologică.
Hrana găinilor trebuie să fie alcătuită dintr-o combinație de cereale ecolgice, făinuri proteice de origine vegetală, săruri minerale și vitamine organice (în niciun caz sintetice) și să nu conțină niciun fel de substanțe chimice, pesticide, aditivi, conservanți, organisme modificate genetic sau antibiotice.
În afară de proveniența ouălor și a modului cum au fost obținute, foarte importantă este prospețimea lor.
Cum recunoaștem că avem de-a face cu un ou proaspăt sau nu?
-Se ia un bol de sticlă și se cufundă ouăle în el. Cele proaspete vor sta pe fundul vasului, la orizontală. Cel care are o săptămână va sta pe fundul bolului, cu fundul ușor ridicat. Oul de trei săptămâni va sta vertical, cu fundul în sus. Oul vechi va pluti la suprafața apei.
-Se agită oul și, dacă gălbenușul se clatină în interior și se lovește de pereții oului, acest lucru trădează faptul că acel ou nu este prea proaspăt.
-Se privește fiecare ou în bătaia unei surse de lumină.Când oul este proaspăt, se vede gălbenușul în centru acestuia.